BOŽIĆNO ČUDO: Boja urina naše bebe nas je upozorila da se nešto opasno dešava u njegovom malom telu
Foto: Shuttrestock

tumor kod dece

BOŽIĆNO ČUDO: Boja urina naše bebe nas je upozorila da se nešto opasno dešava u njegovom malom telu

Tvoja priča -

Odavno je poznato da skrining i rano otkrivanje kancera mogu da bude presudni kada je u pitanju lečenje ove opasne bolesti. Osim toga, lekarsko mišljenje kod pojave simptoma veoma je važno kod svake bolesti, pogotovu kada su u pitanju deca. Koliko je važno poštovati ta pravila ali i slušati majčinski instinkt, saznala je jedna mama 16-mesečne bebe.

Stejsi Hart iz Londona i njen partner Ben Martin nedavno su se suočili sa najtežim periodom u njihovom životu, nakon što su primetili čudnu boju urina kod svog 16-mesečnog sina Džaksona.

- Osim što mu je pelena bila natopljena mokraćom koja je bila boja koka kole, Džakson je imao jak kašalj, a ponekad se čulo i šištanje u plućima. Moja šefica me nagovorila da ga odvedemo u Hitnu kako bi mu doktori poslušali pluća, ali i uradili analizu urina – objašnjava Stejsi dan koji će pamtiti do kraja života.

Nakon dugog čekanja da mališan mokri, kako bi poslali uzorak urina na analizu, mami i tati je saopštena najgora vest.

kamen u bubregu, bubreg, bolest
foto: Shutterstock

- Lekari su nam prvo rekli da ima tumor na bubregu, a kasnije je ustanovljeno da ima Vilmsov tumor, ili nefroblastom koji je najčešći maligni tumor koji se javlja kod dece mlađe od pet godina. Nisam ni znala šta je to, ali srećom njegovo telo nas je upozorilo na njega – kaže Stejsi i objašnjava da je Džaksonov tumor bilo veći od njegovog bubrega.

Tokom prve nedelje doktori su prvenstveno mislili da je tumor metastazirao na pluća, ali su ih detaljni pregledi magnetnom rezonancom uverili u suprotno. U naredna tri meseca, mali Džakson je morao da prođe pet tura hemoterapije, a jedan bubreg mu je i odstranjen nakon mesec dana. Tek nakon te operacije lekari su uspeli da ustanove da se tumor nalazi u prvoj fazi i da je otkriven na vreme.

- Hvala Bogu da smo ga otkrili na vreme pa su i limfne žlezde čiste, jer je za nas, uzimajući u obzir celokupnu situaciju, ovo najbolji mogući ishod – kaže Stejsi.

bubrezi
foto: Shutterstock

Bebin tumor je otkriven u oktobru prošle godine, a dva dana pre Božića mališan je u potpunosti ozdravio i pušten je iz bolnice.

- On je naše Božićno čudo. Dobili smo najbolje vesti na svetu, i napokon možemo da odahnemo, iako znam da briga zbog svega što mu se desilo nikad neće u potpunosti proći – iskrena je Stejsi.

Vilmsov tumor i simptomi

Vilmsov tumor je kancer koji nastaje od specijalizovanih ćelija u embrionu, poznatih kao metanefrični blastem. Ove ćelije su uključene u razvoj bubrega bebe u utrobi, ali obično nestaju po rođenju. Međutim, kod dece kod kojih se razvije Vilmsov tumor, skupine primitivnih ćelija bubrega su još uvek prisutne i nakon rođenja bebe.

  • Otečen stomak (obično bezbolan)
  • Izraslina na obdomenu
  • Krv u urinu
  • Visoka temperatura (praćena griznicom)
  • Nervozan stomak
  • Gubitak težine
  • Nedostatak apetita

Prenela: V.M.

Izvor: Metro.co.uk

Bonus video:

01:42

U Nišu otvorena nova laboratorija za testiranje uzoraka na koronavirus “Vatreno oko” (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track