SRPSKI NAUČNIK U TIMU KOJI JE OTKRIO NOV NAČIN PRAĆENJA RADA SRCA: EKG će se očitavati iz ušnog kanala
Foto: Privatna Arhiva

REVOLUCIONArAN IZUM

SRPSKI NAUČNIK U TIMU KOJI JE OTKRIO NOV NAČIN PRAĆENJA RADA SRCA: EKG će se očitavati iz ušnog kanala

Tvoja priča -

Istraživači Imperijal Koledža u Londonu napravili su novi uređaj, koji se nosi unutar uha i koji je nešto veći od obične bežične slušalice, i može da prati telesne funkcije. Vođa istraživanja je profesor Danilo Mandić, direktor tamošnje Laboratorije za obradu finansijskih signala i mašinskog učenja, ali i predsednik Međunarodnog društva za neuronske mreže.

Profesor Danilo Mandić, autor je više od 600 članaka u najprestižnijim časopisima, radova na konferencijama i istraživačkih monografija, jedan od najcitiranijih naučnika sa ovih prostora, a uskoro će svoje znanje imati priliku da prenese i studentima u Beogradu.

- Posljednjih nekoliko godina je bilo zahtjevno za sve nas, ali je i dovelo do radikalne promjene u načinu na koji živimo i školujemo studente. U INNS - International Neural Network Society (Međunarodnom udruženju za neuralne mreže), prepoznali smo priliku koju pruža Vještačka Inteligencija (VI) u svim aspektima obrazovanja. Kao predsjednik INNS, pokušao sam promovisati VI u obrazovanju, i tako sam postao familijaran sa radom prof. Danimira Mandića u ovoj oblasti. Pošto je i Danimir član INNS, naša saradnja je počela sasvim prirodno i spontano. Zahvalan sam Fakultetetu za obrazovanje učitelja i vaspitača Univerziteta u Beogradu na ovoj saradnji. Najsavremenija tehnologija na Fakultetu za obrazovanje učitelja i vaspitača Univerziteta u Beogradu garantuje da će nakon diplomiranja studenti biti jako motivisani da se usavršavaju u skladu sa razvojem novih tehnologija u ovoj oblasti – objašnjava profesor Mandić saradnju sa Univerzitetom u Beogradu koja je počela u januaru ove godine.

Otkriće koje bi moglo da promeni otkrivanje srčanih problema

Profesor Mandić jedan je od istraživača koji su zaslužni za otkriće “Hearables”, uređaja koji može da prati telesne funkcije, poput Elektroencefalograma (EEG), Elektrokardiograma (ECG), ali i puls, disanje, nivo kiseonika u krvi, temperatura, i kretanje i može da prepozna nepravilnosti u radu srca.

Ušni EKG daje precizne rezultate

Ovaj uređaj je u mogućnosti da dâ precizne podatke, što može da bude prvi korak ka otkrivanju anomalija, kao i da prati problem i delovanje lekova.

- Kroz naša istraživanja u zadnjih desetak godina, identifikovali smo uho kao potencijalnu lokaciju za praćenje funkcije mozga i vitalnih funkcija tijela, putem tzv. Hearable uređaja, koji sadrži nekoliko senzora unutar čepa za uho nalik slušalici, koji i može da stane u uho. Kao dio ovog dugoročnog projekta, takođe smo osmislili i kreirali ušni EKG, gde se elektrode stavljaju u oba uha i mogu da daju klinički validne elektrokardiograme, slično standardnim uređajima koji su danas u upotrebi. Naš dokaz koncepta je nedvosmislen i dokazan, ali upotreba Hearables u ove svrhe mora da prođe dodatna ispitivanja i provere – objašnjava profesor Mandić.

srpski naučnici
foto: Privatna Arhiva

Ovo je revolucionaran način dobijanja EKG očitavanja

Ovo je revolucionaran način dobijanja EKG očitavanja iz ušnog kanala radi detektovanja ranih znakova hroničnih srčanih problema, praćenja rada srca i određivanja personalizovane terapije.

Kako profesor Mandić objašvanja, ova tehnologija bi u budućnosti mogla da se koristi za 24-časovno daljinsko praćenje zdravlja sportista ili pacijenata, kako bi se između ostalog procenio uticaj fizičkog napora i stresa u radnom okruženju.

- Ovo je revolucionaran način dobijanja EKG očitavanja iz ušnog kanala radi detektovanja ranih znakova hroničnih srčanih problema, praćenja rada srca i određivanja personalizovane terapije. Mi želimo da ljudi umjesto što odlaze kod ljekara tek kada se osjećaju loše, gdje im se ustanovi problem sa srcem, sami mogu stalno da prate svoj srčani ritam u realnom vremenu – napominje profesor Mandić.

Profesor Mandić kaže da ove slušalice mogu lako i diskretno da se nose u ušima, i nisu naporne i vidljive kao elektrode sa sadašnjih prenosivih EKG uređaja, odnosno Holtera, koje se nose na vratu ili glavi.

Uređaj Hearables je patentiran u Sjedinjenim Državama u aprilu 2023. godine, i profesor Mandić i njegove kolege se nadaju da će u skorijoj budućnosti biti dostupan za prodaju ili moguć za dobijanje putem državnih zdravstvenih sistema.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Izvor: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track