Za Aniku je jedina šansa bila transplantacija: Dao sam ćerki deo jetre, a dao bih i život samo da ona živi
Foto: Privatna Arhiva

Aleksandar Topalović

Za Aniku je jedina šansa bila transplantacija: Dao sam ćerki deo jetre, a dao bih i život samo da ona živi

Tvoja priča -

Anika (2) je prevremeno rođena beba, iz uredno vođene blizanačke trudnoće. Ona i njena sestra rođene su u 32-oj nedelji, u aprilu 2022. godine. Ubrzo nakon porođaja, roditelji Aleksandra i Aleksandar Topalović nažalost su izgubili Anikinu sestru, a ona je nastavila svoju borbu. Iako je rođenje bebe razlog za radost i slavlje, prvi dani nakon Anikinog rođenja za njene roditelje bili su ispunjeni brigom i strepnjom za njen život.

Kao i sve prevremeno rođene bebe, Anika je stavljena u inkubator i na kiseonik, a u prvom satu je dobila žuticu koja je u početku vođena kao fiziološka žutica. Njen otac Aleksandar priča za Kurir Zdravlje kako su izgledali prvi dani u bolnici.

- Nakon par dana, kada je Aniki stanje postalo stabilno za transport, prebačena je na Institut za neonatologiju i tamo je provela 100 dana. Sve vreme su rađene sve potrebne analize koje su ukazivale na to da postoji neki problem sa žučnim putevima i žučnom kesom. Nakon otpuštanja sa Instituta krenuli smo sa kontrolisanjem na Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova kod gastroenrerologa - počinje priču Aleksandar.

Aleksandar i Aleksandra Topalović sa ćerkom Anikom
Aleksandar i Aleksandra Topalović sa ćerkom Anikom foto: Privatna Arhiva

Doktori saopštavaju da je jedino rešenje transplantacija jetre

Borba za Anikino zdravlje trajala je od prvog dana. Iako su se njeni roditelji nadali da će se situacija stabilizovati, nakon pregleda u UDK Tiršova, Aleksandru i njegovoj supruzi saopštavaju da je jedino rešenje transplantacija jetre, a otežavajuća okolnost je bila to što je intervenciju bilo moguće uraditi jedino u inostranstvu.

- U oktorbu 2022. lekari nam saopštavaju da je za problem koji je Anika imala, jedini lek transplatacija jetre, koja se ne radi u našoj zemlji. Imali smo mogućnost da Anika dobije deo organa od živog donora, tj. od mene ili supruge. Odradili smo sva potrebna testiranja i analize i poslali lekarima u Bergamu u Italiji. U međuvremenu, Fond nam je odobrio lečenje u inostranstvu. Sve vreme smo praćeni u UDK Tiršova i čekali smo odgovor lekara iz Italije o datumu polaska - priča Aleksandar.

Bili smo spremni na sve, samo da Anika bude dobro

Dok su čekali odgovor, agonija je bila ogromna i u tom trenutku Aleksandar i Aleksandra plašili su se jedino za Aniku. Bili su spremni na sve, samo da ona bude dobro. Analize su pokazale da su i Aleksandar i njegova supruga kompatibilni tj. da bilo ko od njih dvoje može da bude donor jetre za Aniku.

Devojčica je u međuvremenu, zbog pogoršanja stanja prebačena na intenzivnu negu u Tiršovoj. Nakon toga, Republički fond za zdravstveno osiguranje odobrava Aniki lečenje u Bergamu u Italiji i pokriva sve troškove oko lečenja.

- U Italiju odlazimo 23. februara. Anika je sve vreme u bolnici sa suprugom i lekari rade sve detaljne analize koje su potrebne za operaciju - priča Aleksandar.

Aleksandar i Aleksandra Topalovic sa ćerkom Anikom
foto: Privatna Arhiva

Operacija je trajala 9 sati

Nekoliko dana pre transplantacije, Anika doživljava krvarenje i stanje se pogoršava, pa je lekari hitno smeštaju na odeljenje intenzivne nege i uspavljuju do transplantacije. Agonija je trajala pet dana, tokom kojih su lekari je jednom trenutku stavili transplantaciju pod znak pitanja, jer je situacija bila veoma rizična i plašili su se ishoda. Međutim, nakon devetočasovne operacije, sve je prošlo u najboljem redu, i mala Anika je dobila 25 odsto jetre od tate Aleksandra.

- Transplatacija je obavljena 22. marta posle skoro devet dugih sati u sali. Sve je proslo dobro bez bilo kakvih komplikacija. Supruga je mogla odmah da nas vidi nakon intervencije i da potom nastavi da boravi sa Anikom u bolnici.

Aleksandar ističe da je supruga Aleksandra sve podnosila sama kao prava heroina, jer nije ni malo lako ispratiti dve najvažnije osobe u životu u istom trenutku u operacione sale.

- Sama u drugoj državi, nepoznat jezik, nepoznati ljudi...Sada je sve to iza nas, što je ustvari i najbitnije od svega - priseća se Aleksandar stresnog perioda koji je prethodio operacijama.

Anika je sada vesela i radoznala dvogodišnja devojčica
Anika je sada vesela i radoznala dvogodišnja devojčicafoto: Privatna Arhiva

Anika je sada zdrava vesela devojčica

Nakon šest meseci provedenih u Italiji, Anika se sa roditeljima u avgustu 2023. vraća za Beograd. Ona je danas jedna zdrava, vesela i jako radoznala devojčica. Uživa u čarima detinjstva i nadoknađuje sve ono što je propustila boraveći u bolnicama.

- Imamo redovne mesečne kontrole u Beogradu, a u maju idemo i za Bergamo na kontrolu. Sve u svemu, Anika je sada super - kaže Anikin tata Aleksandar.

A za roditelje koji prolaze kroz slične probleme, Aleksandar ima poruku ohrabrenja.

- Roditeljima koji prolaze kroz slično ili isto poslao bih veliku podrsku i poručio bih im da nikada ne odustaju i da nikada ne prestaju da veruju u svoju decu. Jer samo kada smo zajedno i kada verujemo možemo sve. To je ključ za vrata pobede.

Olivera Marković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track