Donacija jajnih ćelija je meni donela Veru: Sada suprug i ja uživamo u osmehu naše ćerke
Foto: Shutterstock

ISPOVEST

Donacija jajnih ćelija je meni donela Veru: Sada suprug i ja uživamo u osmehu naše ćerke

Tvoja priča -

Republički fond za zdravstveno osiguranje parovima u bračnoj i vanbračnoj zajednici finansira IVF postupke sa doniranim jajnim ćelijama i to kod parova kod kojih žena ima do 45 godina, ali nema svoje jajne ćelije. Iako je za neke parove ovo jedino rešenje - oko toga u našoj zemlji postoji još mnogo predrasuda. Zato vam donosimo predivnu ispovest žene kojoj je ovaj postupak pomogao da dobije ćerkicu Veru.

Ovo je njena priča...

- Sećam se svojih dana na fakultetu, kada smo nas tri, Maja, Danijela i ja, provodile svaki slobodan trenutak zajedno. Išle smo u šopinge, uživale u praznicima. Iako su obe moje drugarice imale dečka, a ja nisam. To nije smetalo našim druženjima i imale smo mnogo zanimljivih aktivnosti i interesovanja.

Na Majinom venčanju sam prvi put srela Dragana. Nije bio naročito visok, niti je nosio upadljive stvari, ali je nešto na njemu privuklo moju pažnju. Ubrzo potom, Danijela i Petar su se venčali, a samo nekoliko nedelja kasnije, i Dragan i ja smo rekli sudbonosno „da“.

Prošla je godina otkako smo moj dragi i ja počeli da radimo na bebi.

Maja, Danijela i ja smo često pričale kako bi bilo sjajno da sve tri zatrudnimo u isto vreme, da naša deca odrastaju zajedno i postanu prijatelji baš kao i nas tri. Razgovarale smo o trudnoći, gledale na internetu odeću za bebe… Maja nas je prva iznenadila i rekla da je trudna, a samo nekoliko nedelja kasnije Danijela je sa nama podelila srećnu vest – i ona očekuje bebu. Svo to vreme sanjala sam da na testu za trudnoću vidim dve crtice i zamišljala kako skačem od radosti zajedno sa Draganom.

U glavi su mi bile priče koje sam vodila da drugricama o posetama lekaru, o kolicima za bebe i o tome koliko su njihovi roditelji uzbuđeni što će postati bake i deke. Nažalost, nisam mogla da se nosim sa svojim negativnim emocijama. I iako sam bila srećna zbog njih dve, iapk sam jako brinula o svojim potencijalnim problemima i neuspesima a imala sam tada 31 godinu.

Obe moje drugarice su postale majke i rodile prelepe bebe, a naših zajedničkih trenutaka je bilo sve manje, a izgovori su mi bile moje poslovne aktivnosti.

Realnost je bila da nisam mogla da se nosim sa svojim negativnim osećanjima. Jedne večeri, rekla sam Draganu da je vreme da posetimo doktora i otkrijemo zašto nisam ostala trudna.

Prošli smo kroz niz osnovnih i dodatnih medicinskih testova, i ispostavilo se da je jedini način da zatrudnim vantelesna oplodnja. Osetili smo olakšanje jer smo dobili odgovore i rešenje na dohvat ruke. Jedva smo čekali da to kažemo porodici i prijateljima.

Nažalost, posle tri neuspešna postupka vantelesne oplodnje, doktor nam je rekao da je jedina šansa koju imamo vantelesna oplodnja sa doniranim jajnim ćelijama, uprkos mojim mladim godinama. Jednostavno nije bilo kvalitetnih jajnih ćelija. Bili smo zgroženi, zabezeknuti, prestravljeni, povređeni.

Jednostavno nisam mogla da podnesem pomisao na korišćenje donatorskih jajnih ćelija. Mislila sam da će nešto tuđe rasti u meni i stvrno me je ta misao preplašila. I dalje sam verovala da će moji jajnici proraditi i da će se desiti trudnoća.

Nikada nisam mislila da ću sa 31 godinu biti podvrgnuta IVF tretmanu sa donorskim jajnim ćelijama.
Nikada nisam mislila da ću sa 31 godinu biti podvrgnuta IVF tretmanu sa donorskim jajnim ćelijama.foto: Shutterstock

Jedne letnje večeri, Dragan i ja smo se opustili kod njegovih roditelja kada me je njegova majka pitala šta nije u redu. Iako sam u početku nevoljno htela da pričam o našim problemima, kada sam ugledala njene tople i ljubazne oči, odmah sam se otvorila i počela da plačem, ispričavši joj sve. Nikada nisam mislila da ću sa 31 godinu biti podvrgnuta IVF tretmanu sa donorskim jajnim ćelijama.

Tada mi je otkrila tajnu za koju čak ni Dragan nije znao — imala je problema sa začećem kada je bila mojih godina. Pošto IVF u to vreme nije bila opcija, izabrala je sledeću najbolju — usvajanje.

Rekla je da je najsrećnija žena na svetu i da joj to što je majka znači sve. Da je imala priliku za vantelesnu oplodnju sa donorskim jajnim ćelijama, ne bi se dvoumila ni sekunde. Ovom pričom i ovom tajnom jednostavno sam prihvatila da uradimo vantelesnu oplodnju sa doniranim jajnim ćelijama.

Sada zahvaljujući donaciji jajnih ćelija uživamo sa našom ćerkom Verom
Sada zahvaljujući donaciji jajnih ćelija uživamo sa našom ćerkom Veromfoto: Shutterstock

Sledećeg dana sam krenula u akciju i zajedno smo prošli kroz dva postupka donacije i na kraju imali uspeha, hvala Bogu.

Sada uživamo u još jednoj prijatnoj letnjoj večeri kod Draganovih roditelja, sa našom ćerkom Verom, koja je dobila ime po svojoj baki.

RFZO finansira 3 postupka sa doniranim ćelijama za dobijanje prvog zajedničkog deteta i 3 krioembriotransfera. Za postupke preko RFZO - a neophodno je proći komisijski pregled.

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor: Sansazaroditeljstvo.org.rs/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track