Mirjani je dijabetes dijagnostikovan 2005. godine. Redovno je uzimala terapiju i išla na preglede, ali se stvar otrgla kontroli za vreme korone, barem kada je reč o zdravlju očiju. Tada je ostala bez vida na levom oku, bukvalno preko noći, tačnije tokom tri nedelje izolacije za vreme pandemije.

- Bio je to prvi talas korone, sedela sam kod kuće, o dijabetesu nisam ni razmišljala, samo sam pila vitamine. Posle tih dvadeset dana sam shvatila da ne vidim na jedno oko - počinje svoju priču Mirjana. 

Dijagnoza je bila okluzija centralne vene mrežnjače ili narodski rečeno infarkt oka. Reč je o prekidu protoka krvi kroz začepljeni (okularni) krvni sud koji vodi do mrežnjače ili optičkog nerva, mahom izazvanim trombom. Dovodi do bezbolnog gubitka vida, uglavnom na jednom oku i javlja se naglo. Češći je kod osoba sa dijabetesom i arterijskom hipertenzijom. A Mirjana ima oba ova stanja.

- Bolesna sam sa svih strana, srčani sam i onkološki pacijet, ali što se oka tiče, rekli su mi da je to posledica dijabetesa za vreme korone. Prvo sam primila tri injekcije u oko, a potom sam u četri navrata išla na lasersku terapiju (fotokoagulaciju). Od toga mi nije bilo bolje, ali mi je doktorka rekla da mora da se raščisti nešto na dnu oka, da se to ne bi razvilo, jer mogu totalno da oslepim i da bude jako bolno - otkriva.

20241011_103025.jpg
Privatna Arhiva Mirjana je na svakoj fotografiji nasmejana

Oštećenim, levim okom može da registruje samo siluete, na desnom oku ima početak katarakte, ali je u stanju da čita uz pomoć naočara. Koristi kapi i ide redovno na kontrole na Kliniku za očne bolesti.

Dijagnoze se smo nižu

Dijabets i hipretenzija verovatno su doprineli i razvoju proširenih vena, još jedne bolesti koja muči našu sagovornicu. Godine 2013. zakazana joj je operacija na levoj nozi.

- Otišla sam u Klinički centar, na Prvoj hirurškoj da se operišem, levu nogu su mi već obeležili. Na viziti su bili kardilog i vaskularni hirurg, da provere moje stanje pred operaciju. Kada me je kardiolog pregledao, sve kako treba, uključujući i srce, samo je rekao "Ovo nije za operaciju vena, pod hitno ujutru dva stenta da se ugrade" – priseća se Mirjana.

Stentovi još uvek stoje na svom mestu, a naša sagovornica ide redovno na kontrole u Klinički centar Srbije. Dve godine nakon njihove ugradnje sačekala je nova, opaka dijagnoza - rak dojke.

- Operisana sam 2015, uklonjene su i limfne žlezde na desnoj strani. Rak sam otkrila sasvim slučajno kad su me pozvali na mamografiju, moje godište je bilo na redu za preglede. Konstatovali su da pod hitno moram na hiruršku intervenciju i tako je i bilo. Posle sam dobila samo zračenje, bolest je bila uhvaćena na početu, u pravo vreme - dodaje Mirjana.

Vene su i dalje na čekanju

Od tada, svake godine u januaru ide na mamografiju i proverava tumor markere. Proširene vene su i dalje na čekanju...

20241011_103043.jpg
Privatna Arhiva Najbolji lek je optimizam

- Još ih nisam operisala zato što me stalno nešto sprečavalo. Prvo problemi sa srcem, pa kancer, pa korona, pa povišen šećer. Doktor, kardiolog, uvek kad kontroliše šećer kaže „Pa sad ćemo da vidimo, pa opet sad ćemo da vidimo, pa iduće godine ćemo....“ I evo, došla je 2024. Sad sam bila skoro na Insitutu Dedinje kod jednog doktora, vaskularnog hiruga, pošto je stanje jako loše sa levom nogom, verujte mi da imam krompire po nozi, od prstiju do butina, za videti je grozno. Doktor mi je rekao da može da se operiše laserom, sva sreća što su spoljne vene - s olakšanjem navodi Mirjana.

Iakao dodaje da nema ništa lepo da ispriča o sebi, što naravno ne stoji, iz ove hrabre žene zrači neverovatna, vrcava energija i želja za životom. Poručuje da nije tako pozitvna, odavno bi do sada već bila pokojna.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.