Na sreću, Nemanja Andrović je i jedan od 22 pacijenta koji je dobio lek iz donacije i koji imunoterapiju prima dve godine. Pre četiri godine slučajno je otkrio da ima tumor krajnika.

- Mislio sam da me zub boli, da je otekao, jer je kancer bio baš ispod vilice, na desnoj strani. Međutim, ispostavilo se da je reč o zloćudnom tumoru krajnika, koji je imao metastaze na tri žlezde. Brzo sam operisan u Zemunskoj bolnici u dva navrata, u februaru i martu, baš pred koronu - kaže naš sagovornik.

Iako je imao punu podršku porodice i prijatelja, otkriva da se u susretu sa dijagnozom na trenutak uplašio.

- Znate kako, ima dana kada vam baš nije svejedno, ali veći deo vremena, kada shvatite da nemate kud, morate da se borite.

IMG_20241017_115726673_AE.jpg
Nataša Lazović/Kurir Nemanja Andrović

Nakon opracija usledila zračna terapija sa hemoterapijom, a naredne dve godine redovno je išao na kontrole. Onda je otkriveno da je pet, šest žlezda na vratu ponovo zahvaćeno. Sledila je još jedna operacija u Zemunskoj bolnici.

- Posle treće operacije je putem skenera, dublje u vratu, pronađeno još malignih promena na četiri žlezde, a na plućima devet. Srećom, preko tadašnje moje doktorke Nataše Jovanović, stupio sam u kontakt sa doktorkom Tamarom Ursulović, koja se zauzela da uđem u program kliničkih ispitivanja i počnem sa imunoterapijom, koja za sada daje rezultate – naglašava.

Kancer se povlači  

Lek koji uzima Nemanja nije vezan za rak krajnika, već melanom koji ima metastaze na plućima. Kaže da trenutno ne oseća nikakve posledice, i da ljudi koji ga ne znaju, nikada ne bi mogli da kažu da ima rak.

nemanja rak krajnika _MAM7483.jpeg
Milena Anđela Nemanja je zahvalan na šansi koju je dobio

- Za sada ide dobro, rezultati su pozitivni, kao i prognoze, a ako su lekari zadovoljni, ja sam još više. Promene na vratu su nestale, na plućima su se smanjile - videćemo, prošao sam malo više od pola puta… S moje strane se trudim da se što manje nerviram, a to nije lako. Jedino što mi je malo čudno što se lek prima samo dve godine, kako sam čuo iz finansijskih razloga, ali ja sam zahvalan i za ovu šansu koju sam dobio, jer mnogi nisu ni toliko - poručuje.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.