BEZ SOCIJALNE INTERAKCIJE DETE STAGNIRA: Komunikacija sa okolinom je ključna za pravilan razvoj, upozoravaju stručnjaci
Foto: Shutterstock

roDITELJI PAŽNJA

BEZ SOCIJALNE INTERAKCIJE DETE STAGNIRA: Komunikacija sa okolinom je ključna za pravilan razvoj, upozoravaju stručnjaci

Vesti -

Istraživanje sprovedeno u Japanu na oko 8000 mlađe dece pokazuje da mališani koji dosta vremena provode uz ekran stagniraju u razvoju u odnosu na svoje vršnjake koji imaju više socijalne interakcije.

Deca od godinu dana koja su bila izložena ekranu više od 4 sata dnevno pokazala su zastoj u razvoju komunikativnih veština i reševanju problema u kasnijem dobu između druge i četvrte godine, pokazuje studija objavljena u The Journal of the American Medical Association Pediatrics.

Kod ove dece fina motorika i društvene osobine takođe se sporije razvijaju u odnosu na njihove vršnjake koji nisu toliko vremena provodili ispred ekrana. Međutim, ove razlike često nestanu u periodu oko četvrte godine.

Socijalna interakcija neophodna za pravilan razvoj

Stručnjaci smatraju da zastoj u razvoju dece koja provode više vremena ispred ekrana nije direktno povezan sa korišćenjem samih uređaja, već sa činjenicom da ova deca imaju mnogo manje direktne komunikacije sa okruženjem što rezultira usporavanjem razvoja.

Dejvid J. Levkovic, razvojni psiholog u Centru za proučavanje dece u Jejlu, ističe da je komunikacija beba i male dece sa roditeljima tj. svojom okolinom ključna u učenju širokog skupa informacija uključujući izraze lica, reči, ton glasa, neverbalni jezik i njihovo kombinovanje u komunikaciji.

- Ukoliko dete stalno gleda u ekran, to nije moguće – ističe Levkovic, dodajući da nije iznenađen rezultatima istraživanja.

ČETIRI ODSTO DECE BILO IZLOŽENO EKRANIMA VIŠE OD ČETIRI SATA DNEVNO
ČETIRI ODSTO DECE BILO IZLOŽENO EKRANIMA VIŠE OD ČETIRI SATA DNEVNOfoto: Shutterstock

Razgovarajte sa decom koliko god možete

Nalazi su izvučeni iz upitnika o razvoju deteta i vremenu provednom ispred ekrana, koji su naučnici u Japanu prosledili roditeljima oko 8000 male dece. Otkriveno je da su mališani koji su dosta izloženi ekranu najčešće deca mladih majki sa nižim prihodima i nivoom obrazovanja, kojima je to prva beba, kao i žena koje se bore sa postporođajnom depresijom, prenosi New York Times.

Rezultati pokazuju da je 4 odsto dece bilo izloženo ekranima više od četiri sata dnevno, oko 18 odsto provodilo je uz uređaje 2-4 sata dnevno dok je ostatak imao manje od 2 sata uz ekran. Ova studija nije međutim napravila razliku između vremena provedenog uz edukativne sadržaje u odnosu na zabavne sadržaje.

Tražiti od roditelja da deci u potpunosti zabrane gledanje sadržaja preko ekrana bilo bi nepraktično. Ono što je važno, ističe Levkovic, je da roditelji što više vremena provode sa decom u priči i interakciji.

- Razgovarajte sa svojom decom licem i lice, kad god možete, koliko god možete. Izlaganje ekranima mora biti umereno, uz veliku dozu društvene interakcije u stvarnom životu.

(kurir.rs/https://www.nytimes.com/jamanetwork.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track