ANTIBEBI PILULE DOBRE SU ZA SRCE: Najnovija studija otkrila manje srčanih oboljenja kod žena koje ih koriste
Foto: Profimedia

VAŽNO OTKRIĆE

ANTIBEBI PILULE DOBRE SU ZA SRCE: Najnovija studija otkrila manje srčanih oboljenja kod žena koje ih koriste

Vesti -

U kratkoj studiji koju je početkom avgusta objavio Journal of the American Heart Association, naučnici su ispitivali uticaj uzimanja oralnih kontraceptiva na kardiovaskularna oboljenja kod 161.017 žena u Velikoj Britaniji i došli su do važnog otkrića - antibebi pilule dobre su za srce.

Učesnice su bile podeljene u dve grupe – žene koje su uzimale kontraceptivne pilule (u periodu između 2006. i 2010. godine) i žene koje ih nikada nisu uzimale. Kako prenosi Health News, u toku studije takođe je meren ukupni nivo holesterola, glikovanog hemoblobina (tromesečni šećer) i C-reaktivnog proteina, a proveravan je i nivo fizičke aktivnosti, kao i korišćenje cigareta.

Nakon što je pratio učesnike od 2020. godine, istraživački tim zaključio je da oralni kontraceptivi ne samo da nisu uvećali rizik od kardiovaskularnih oboljenja već da njihovo delovanje može biti i kardioprotektivno tj. da mogu povoljno delovati na srce. Pokazalo se, naime, da su žene koje su ih uzimale imale manji rizik od bolesti srca i srčane insuficijencije.

9 % manji rizik od kardiovaskularnih oboljenja

Učesnice koje su koristile oralne kontarceptive imale su 9 odsto manji rizik od kardiovaskularnih oboljenja i 8-13 odsto manji rizik od koronarnih bolesti, srčane insuficijencije i atrijalne fibrilacije (nepravilan rad srca tj. treperenje srčanih pretkomora).

Stručnjaci su došli do zaključka da je ovaj efekat u većem procentu uočen kod osoba koje su duže vreme uzimale kontraceptivne pilule u odnosu na osobe koje su ih uzimale u kraćem periodu. Ipak, nisu pronašli vezu između ove vrste kontracepcije i kardiova oboljenja, infarkta miokarda i moždanog udara.

Duži period uzimanja - bolji efekti za srce

Zaključak studije je da oralni kontraceptivi ne uvećavaju rizik za kardiovaskularne bolesti i da ukoliko ih osoba duže uzima to može imati i benefite za srce.

Važno je napomenuti da je studija bila ograničena uglavnom na belkinje, pa nije poznato da li bi rezultati bili isti i za drugu populaciju. Takođe, naučnici nisu imali informacije o formulacijama ili dozama oralnih kontraceptiva, pa ostaje nejasno da li određene pilule za kontrolu rađanja mogu imati različite efekte na kardiovaskularne bolesti.

(kurir.rs/healthnews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track