VELIKI USPEH NA POLJU PRESAĐIVANJA ORGANA: Nova nada da će u budućnosti svinjski bubreg moći da zameni ljudski
Foto: Shutterstock

POMERANJE GRANICA

VELIKI USPEH NA POLJU PRESAĐIVANJA ORGANA: Nova nada da će u budućnosti svinjski bubreg moći da zameni ljudski

Vesti -

Hirurzi su u julu presadili bubreg svinje u pacijenta bez moždane funkcije i organ je nastavio da radi bez ikakvih problema, što je ključni korak u nastojanjima njujorškog tima doktora da pokušaju isto sa živim pacijentom.

U avgustu, kada su strani i domaći mediji preneli ovu vest, organ je i dalje bez problema funkcionisao, što lekarima daje nadu da će u budućnosti moći da zameni ljudske i smanji period čekanja ljudi kojima je potrebna transplantacija.

U najnovijem eksperimentu, opisanom u časopisu Helt, Instituta „Langon“ koji pripada Univerzitetu u Njujorku, prvi put je bubreg svinje toliko dugo nastavio da obavlja svoju funkciju u osobi, iako preminuloj. Stručnjaci će nastaviti da prate ponašanje organa i narednog meseca.

- Da li će ovaj organ zaista nastaviti da radi kao ljudski? Za sada izgleda da hoće. Izgleda čak i bolje od ljudskog“, kaže dr Robert Montgomeri, direktor odeljenja za transplantacije Instituta „Langon“. Štaviše, kada je Montgomeri 14. jula presadio bubreg od genetički modifikovane svinje, organ je odmah počeo da proizvodi urin.

Samo u SAD 100.000 pacijenata na listi čekanja

Naučnici širom sveta pokušavaju da nauče kako da koriste životinjske organe kako bi spasili ljudske živote. Samo u SAD više od 100.000 pacijenata je na listama čekanja, a hiljade umre svake godine.

Mogućnost da svinjski bubrezi jednoga dana pomognu u rešavanju ogromnog problema nedostatka organa ubedila je porodicu 57-godišnjeg Morisa Milera da doniraju njegovo telo za eksperiment.

- Mučili smo se s time. Mislim da bi ovo moj brat želeo jer je voleo da pomaže drugima. Zbog toga smo i ponudili njegovo telo - kaže Morisova sestra, Meri Miler-Dafi.

- Na kraju krajeva, naći će se i u medicinskim knjigama, pa će i kroz njih nastaviti da živi, dodala je.

Pokušaji da se koriste životinjski organi u ljudima decenijama su prolazili bez uspeha, jer ljudski imuni sistem napada strano telo. Sada su istraživači uspeli da genetički modifikuju svinje kako bi njihovi organi bolje odgovarali ljudskom telu.

kurir.rs/rts.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track