POMOĆ KOD POSTPOROĐAJNE DEPRESIJE: Odobrena pilula koja olakšava tegobe
Foto: Shutterstock

DOBRO JE ZNATI

POMOĆ KOD POSTPOROĐAJNE DEPRESIJE: Odobrena pilula koja olakšava tegobe

Vesti -

Postporođajna depresija je stanje koje pogađa jednu od sedam žena. Kako bi pomogla majkama koje su se susrele sa ovim stanjem Američka uprava za hranu i lekove FDA, odobrila je prvu pilulu za ovaj poremećaj.

Postporođajna depresija odgovorna za 5% smrti

Studija sprovedena u Kanadi 2017.godine pokazala je da nakon porođaja oko 5 posto smrtnih slučajeva dolazi upravo zbog samoubistva a većina njih dogodila se u prva tri meseca nakon porođaja. Mnoge žene simptome koje ih muče ne otkrivaju čak ni svojim najbližima plašeći se nerazumevanja, osude i da će biti okarakterisane kao „loše majke“ pa iz tih razloga postporođajna depresija ostaje nedijagnostifikvoana i nelečena.

Kod nekih žena se dešava da se simptomi straha i krivice javljaju čaki mesecima nakon bebinog rođenja.

- Postporođajna depresija je ozbiljno stanje koje može biti i potencijalno opasno po život. U težim slučajevima, žene mogu imati misli o povređivanju sebe ili čak bebe – ističe dr Tifani Farsion, direktor odeljenja za psihijatriju u Centru za procenu i istraživanje lekova FDA.

Ovo stanje takođe dugovorčno utiče na vezi između majke i bebe što ostavlja posledice po fizički i emocionalni razvoj deteta.

Odobreni medikament deluje na receptore u mozgu zadužene za regulaciju raspoloženja
Odobreni medikament deluje na receptore u mozgu zadužene za regulaciju raspoloženjafoto: Shutterstock

Medikamentna terapija daje dobre rezultate

Odobrena pilula za postporođajnu depresiju u sebi sadrži steroid koji deluje na receptore u mozgu zadužene za regulaciju raspoloženja, ponašanja, spoznaje i uzbuđenja, navodi FDA.

Odobrenje leka za postporođajnu depresiju zasnovano je na studiji iz 2023. godine koju je objavio Američki žurnal o prihijatriji (American Journal of Psychiatry). Rezultati su pokazali da je ovaj medicament doveo do poboljšanja simptoma depresije nakon 15 dana. Poboljšanja su uočena već trećeg dana i održana su tokom čitavog perioda lečenja (period od 42 dana).

Neželjeni rezultati koji su prijavljeni tokom testiranja najčešće su bili pospanost i glavobolja. Lek dolazi uz upozorenje da majke koje ga koriste ne bi trebalo da voze ili rukuju teškim mašinama najmanje 12 sati nakon uzimanja terapije.

kurir.rs/www.fda.gov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track