PRVA TRANSPLANTACIJA MATERICE U VELIKOJ BRITANIJI: U Srbiji ista intervencija urađena još pre 6 godina
Foto: Shutterstock

lečenje steriliteta

PRVA TRANSPLANTACIJA MATERICE U VELIKOJ BRITANIJI: U Srbiji ista intervencija urađena još pre 6 godina

Vesti -

Tim hirurga iz Velike Britanije izvršio je transplantaciju materice 34-godišnjakinji u devetočasovnoj operaciji. Pacijentkinja je rođena sa retkim stanjem materice koja se nije razvila u dovoljnoj meri. Donor organa je njena 40-godišnja sestra, mama dvoje dece. Slična operacija u Srbiji je urađena još 2017. godine kada je dr Milan Milenković, zajedno sa kolegama u Univerzitetskoj dečijoj klinici „Tiršova“, prvi u svetu presadio matericu među jednojajčanim bliznakinjama.

Do sada je na svetskom nivou obavljeno više od 90 transplantacija, prenosi The Guardian, uključujući Srbiju, Švedsku, SAD, Tursku, Kinu, Češku, Saudijsku Arabiju, Brazil, Nemačku i Indiju, najčešće sa živih donora. Kao rezultat ovih operacija na svet je došlo oko 50 beba.

Žena kojoj je materica presađena nije morala da uzima lekove koji sprečavaju odbacivanje presađenog organa, pošto su u pitanju jednojajčane bliznakinje. Ovaj poduhvat nada je za mnoge žene koje vode bitku sa sterilitetom.

Doktorka Isabel Quiroga, hirurg konsultant u Oksfordskom transplantacijskom centru, ističe da je pacijentkinja presrećna zbog uspešne intervencije i da se nada da će imati ne jednu već dve bebe:

- Njena materica savršeno funkcioniše a lekari pažljivo prate njen napredak - kaže dr Quiroga.

Druga transplantacija materice u Velikoj Britaniji zakazana je za ovu jesen sa više pacijenata u pripremnim fazama. Hirurzi imaju odobrenje za 10 opeacija koje uključuju donore koji su moždano mrtvi i pet operacija sa živim donorima.

Beba iz tetkine materice

Prva transplantcija materice u svetu kod jednojajčanih bliznakinja izvedena je u Srbiji 2017. godine u Univerzitetskoj Dečjoj klinici Tiršova. U timu hirurga bio je i prof. dr Milan Milenković, specijalista za fertilitet i član švedskog tima za transplantciju materice. Pacijentikinje su tada imale 37 godina. Jedna sestra rođena je bez materice, a druga koja ima troje dece odlučila je da više neće da rađa i svoj organ je dala sestri.

dr Milan Milenković
dr Milan Milenkovićfoto: Privatna Arhiva

Šest godina nakon ovog poduhvata dečak je dobro, raste, uskoro će u školu a dr Milenković je za srpske medije rekao da je slučaj ove majke bio veoma povoljan jer ona nije morala da pije lekove koji sprečavaju da telo odbaci organ, jer je donor njana jednojajčana bliznakinja, pa je mogla da zadrži i matericu.

(kurir.rs/theguardian.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track