NOVA VARIJANTA KORONE "ERIS" HARA U KOMŠILUKU I SVE JE BLIŽA SRBIJI: Ovde je detaljna lista simptoma!
Foto: Shutterstock

novi soj

NOVA VARIJANTA KORONE "ERIS" HARA U KOMŠILUKU I SVE JE BLIŽA SRBIJI: Ovde je detaljna lista simptoma!

Vesti -

Nova varijanta koronavirusa, Eris, identifikovana je u Mađarskoj, saopštio je u petak MTI Nacionalni centar za javno zdravlje i lekove (NNGIK).

Nova varijanta je identifikovana iz laboratorijskih uzoraka ljudskih bolesti. Broj slučajeva povezanih sa SARS-CoV-2 EG.5 (Eris) je poslednjih nedelja pokazao značajan porast širom sveta, a Svetska zdravstvena organizacija je podigla ovu varijantu u kategoriju „varijanti koje zahtevaju pažnju“.

NNGIK je naglasio da, kao i druge varijante omikrona, bolest izaziva simptome slične gripu - groznicu, glavobolju, curenje iz nosa, bol u grlu, bolove u mišićima i zglobovima, slabost. Rizik od ozbiljne bolesti je nizak.

Trenutno, velika većina infekcija Covid-19 u Mađarskoj se javlja sporadično i nije zabeleženo širenje epidemije širom zemlje.

maska, muškarac, Covid-19, korona, koronavirus
foto: Profimedia

Podsetimo, nedavno je registrovana i nova varijanta koronavirusa nazvana BA.2.86, koja ima veliki broj mutacija, a pojavila se do sada u četiri zemlje - SAD, Velikoj Britaniji, Danskoj i Izraelu, dok naučnici istražuju koliko se proširila i kako će se imuni sistem braniti od nje.

Nova varijanta, na društvenim mrežama nazvana i pirola, ima više od 30 mutacija u poređenju sa najbližim prethodnim oblikom BA.2, podvarijantom omikron, rekla je Džesi Blum, virusolog u Centru za rak "Fred Hačinson" u Sijetlu, u američkoj državi Vašington.

Poslednjih sedam dana

U srbiji ukupno 590 slučajeva

Poslednjih sedam dana u Srbiji je registrovano ukupno 590 zaraženih korona virusom.

Prema njenim rečima, to je evolutivni skok uporediv po veličini sa onim koji je prvobitno doveo do omikron soja koronavirusa, prenosi Si-en-en.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track