NOVA STUDIJA OTKRIVA: Ukoliko konzumirate šećer, imate veće šanse za kamen u bubregu
Šećer može da uzrokuje dijabetes, masnu jetru, bolesti srca, kancer, neravnotežu metabolizma i mnoga druga oboljenja. Novo istraživanje pokazuje da na tu listu možemo dodati i kamen u bubregu
Dobro je poznato da šećer nije dobar po naše zdravlje. Jedini dobri šećeri su oni koji se prirodno nalaze u voću, kao i zdravi ugljeni hidrati. Oni mogu biti deo uravnotežene ishrane, dok industrijski šećer mogu da izazovu niz zdravstvenih problema, a među njima i one sa funksionisanjem bubrega.
Istraživači iz Kine i Švedske pokušali su da utvrde da li dodatni unos šećera može dovesti do stvaranja kamena u bubregu a svoja sitraživanja objavili su u časopisu Frontiers in Nutrition.
Stručnjaci su analizirali podatke Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani sprovedenoj u SAD u periodu od 2007.- 2018. godine, tj. gledali su podatke o ljudima koji su imali najmanje 20 godina i koji su prijavili istoriju kamena u bubregu.
Ukupno 28.303 odrasle odobe prosečne starosti 48 godina, sa relativno jednakom zastupljenošću žena i muškaraca, bile su deo ispitivanja.
Više unetog šećera - veća šansa za kamen u bubregu
Naučnici su utvrdili da je veći procenat kalorija unesenih iz dodatog šećera bio u korelaciji sa učestalijom pojavom kamena u bubregu.
„Ovo je naša prva studija koja izveštava o povezanosti između konzumiranja dodatog šećera i kamena u bubregu“, rekao je vodeći autor dr Šan Jin, istraživač u pridruženoj bolnici Medicinskog koledža Severnog Sečuana, u Nančongu u Kini i dodao: „To sugeriše da ograničavanje unosa dodanog šećera može pomoći u sprečavanju stvaranja kamena u bubregu“.
Međutim, potrebna su dalja ispitivanja kako bi se ova povezanost dublje istražila.
„Potrebne su dalje studije kako bi se detaljno istražila povezanost između šećera i raznih bolesti ili patoloških stanja. Na primer, koje vrste kamena u bubregu su najviše povezane sa dodatnim unosom šećera? Koliko treba da smanjimo potrošnju dodatog šećera da bismo smanjili rizik od stvaranja kamena u bubregu? Ipak, naši nalazi već nude dragocene uvide donosiocima odluka“, pojasnio je dr Šan.
Važno je ograničiti potrošnju šećera
Američko udruženje za srce preporučuje konzumiranje najviše 100 do 150 kalorija iz šećera što je 6-9 kašičica tj. 20 do 36 grama. Ova količina šećera se ne bi smela prekoračiti.
Saveti lekara su da se ograniči unos namirnica koji sadrži šećere – gazirana pića, sladoledi, bombone, grickalice, zaslađeni čajevi i napici, soseve, marinade, prelivi, palačinke…
Ukoliko pak želite da zasladite hranu, odlučite se za zdrave zamene za šećer kao što su med, stevija, urme i sirup od urmi, javorov sirup. Izbegavajte veštačke zaslađivače koji nisu preporučljivi.
(kurir.rs/rts.rs)
Treći krajnik, čest uzročnik problema s disanjem: 5 simptoma na koje treba obratiti pažnju