TOKOM OPERACIJE HIRURZI OSTALI U ČUDU: U mozgu pacijentkinje našli živog crva dugačkog osam centimetara
Foto: Shutterstock

neočekivano

TOKOM OPERACIJE HIRURZI OSTALI U ČUDU: U mozgu pacijentkinje našli živog crva dugačkog osam centimetara

Vesti -

Neurohirurzi na infektivnoj klinici u Kanberi izvadili su iz mozga pacijentkinje osam centimetara dugačkog parazitskog crva.

Dr Hari Prija Bandi operisala je 64-godišnju ženu koja se javila u infektivnu kliniku i žalila na zaboravnost i depresiju, ali nije mogla da veruje u ono što je zatekla tokom operacije.

Pacijentkinja iz Novog Južnog Velsa prvi put je otišla u lokalnu bolnicu 2021. godine kada je trpela bol u stomaku i imala dijareju, a potom suvi kašalj, groznicu i prekomerno znojenje.

Do 2022. godine njeni simptomi su takođe uključivali zaboravnost i depresiju, zbog čega je otišla u bolnicu u Kanberi. Magnetna rezonanca otkrila je abnormalnosti koje su zahtevale operaciju.

Specijalista za infektivne bolesti u bolnici u Kanberi dr Sandžaja Senanajake kaže da niko nije očekivao da će naći živog crva.

„Neurohirurzi se uobičajeno susreću sa infekcijama mozga, ali ovo je otkriće koje se dešava jednom u karijeri. Niko nije očekivao ovako nešto“, naveo je Senanajake.

Australija, crv
foto: Canberra Health

Doktorka Bandi koja je izvadila crva obratila se odmah posle operacije Sananajakeu kako bi mu javila za čudni slučaj i zatražila pomoć da utvrde vrstu crva i najbolju terapiju.

„Moj bože, nećeš verovati šta smo izvadili iz mozga jedne žene, živo je i migolji se“, reči su kojima je neurohirurškinja došla kod kolege.

Na kraju su posle proučavanja utvrdili da se radi o vrsti crva Ophidascaris robertsi, koja se uobičajeno pronalazi u pitonima. Ispostavilo se da je ovo prvi put da je pronađen kod ljudi.

Pacijentkinja živi u blizini jezera koje naseljava vrsta pitona. Iako nije došla u direktni kontakt sa zmijom, često je sakupljala travu u blizini jezera, na kojoj su se očigledno nalazile larve.

„Jadna pacijentkinja, bila je tako hrabra. Ne želite da budete prvi pacijent na svetu koji je imao valjkastog crva koji parazitira u pitonima. Skidamo joj kapu“, istakao je Senanajake.

Uspešno se oporavlja i pod lekarskim je nadzorom kako bi se doktori uverili da neke potencijalne larve nisu ostale.

(kurir.rs/rts.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track