NAUČNICI POTVRDILI: Ne postoje dokazi da probiotici u pilulama i jogurtu pomažu kod sindroma nervoznih creva

PRVA studija OVE VRSTE U ISTORIJI

NAUČNICI POTVRDILI: Ne postoje dokazi da probiotici u pilulama i jogurtu pomažu kod sindroma nervoznih creva

Vesti -

Rezultati studije sprovedene nedavno u Velikoj Britaniji ukazuju da probiotici nisu toliko efikasni kada su u pitanju gastrointestinalni problemi, poput sindroma nervoznih creva, i da je mala verovatnoća da pomažu kod problema sa varenjem kao što je nadimanje.

Do sada su probiotici koji se mogu konzumirati kao suplementi u formi pilule ili putem jogurta, i koji sadrže “dobre” bakterije, dobili dosta jaku podršku od lekara kao dobar način poboljšanja i rešavanja digestivnih problema. Međutim, analizom prethodne 82 studije, koje su obuhvatile više od 10.000 ispitanika, nije pronađen nijedan dokaz koji bi podržao ovu tvrdnju.

Zagovornici probiotika pak tvrde da uzimanje ovih suplemenata ojačava imunološki sistem, pomaže pri smanjenju telesne težine, sprečava moguće infekcije, a neke studije su pokazale da mogu i da poboljšaju simptome sindroma nervoznih creva (IBS).

Probiotici sadrže žive mikroorganizme za koje se smatra da pomažu pri uspostavljanju balansa crevne flore što pomaže pri apsorbovanju hranjivih sastojaka iz hrane. Ti mikroorganizmi se takođe nalaze u prirodno fermentisanim proizvodima poput jogurta, hleba od kiselog testa i kiselog kupusa. Postojanje širokog spektra zdravih bakterija u organizmu je do sada povezivano i sa osećajem sitosti, pa čak i sa povećanjem hormona koji utičnu na dobro raspoloženje. Kada je u pitanju IBS, za probiotike se tvrdilo da smanjuju signale bola koje telo iz creva šalje ka mozgu, ali i da sprečavaju imuni sisitem da ispušta proteine koji izazivaju inflamaciju creva.

Međutim, nova studija, prva ove vrste u istoriji, objavljena u časopisu Gastroenterologija, dovodi sve te tvrdnje u pitanje. Istraživači su pregledali razne međunarodne studije kako bi testirali efikasnost 60 proizvoda, u formi pića ili pilule, koji su dostupni u skoro svim prodavnicama široke potrošnje ali i u apotekama kao suplementi. Takođe su analizirali i nebrendirane kapsule bakterijskih sojeva koji se često koriste u probioticima, kao što su Lactobacillus i Bifidobacterium.

Probiotici često ne prolaze rigorozna ispitivanja

Gastroenterolozi sa Instituta za gastroenterologiju u Univerzitetskoj bolnici Sv. Džejms iz Lidsa posebnu su pažnju posvetili specifičnim IBS simptomima poput bola, nadimanja, zatvora i dijareje, i otkrili da ne postoje relevantni dokazi koji bi ukazali da ih probiotici olakšavaju.

- Tokom revizije 82 studije utvrđeno je da neki proizvodi nisu testitani na dovoljno velikom uzorku ispitanika pa tako ni podaci koji su dobijeni ne mogu da budu sigurni, naglasio je professor Aleksander Ford, gastroenterolog i jedan od autora studije:

- Probiotici su često klasifikovani kao suplementi, zbog čega ne prolaze rigorozna ispitivanja poput lekova, a pošto su ispitani proizvodi već na tržištu i zarađuju novac svojim proizvođačima, do sada nije bilo zahteva za sprovođenjem kvalitetnih studija, koje znaju da budu veoma skupe, navodi on.

Stručnjaci navode da je za IBS dovoljno uneti male promene u načinu ponašanja i ishrani, kao što je sporije konzumiranje hrane i kontrola stresa i da će ovakve izmene više uticati na umirivanje simptoma nego unošenje probiotika.

Gibson: Postoje studije koje tvrde suprotno

Međutim, profesor Glen Gibons, istraživač koji se bavi mikrobiološkim sastavom hrane na Univerzitetu u Redingu, je malo više optimističan.

- Postoje dobre studije koje pokazuju da Bifidobakterije mogu da pomognu kod simptoma IBS, ali su gastroenterolozi navikli na odlične rezultate koje daju lekovi, pa su im i očekivanja prevelika, zaključuje on.

Izvor: Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track