NOVO ISTRAŽIVANJE: Dešifrovan zagonetni hromozom kod muškaraca odgovoran za NEPLODNOST
Foto: Thinkstock

KARIKA KOJA JE NEDOSTAJALA

NOVO ISTRAŽIVANJE: Dešifrovan zagonetni hromozom kod muškaraca odgovoran za NEPLODNOST

Vesti -

Naučnici su potpuno dešifrovali zagonetni hromozom koji je prisutan kod muškaraca, što bi moglo da pomogne u istraživanju njihove neplodnosti. Ovo je važan korak napred u razumevanju ljudskog genoma, javlja Rojters.

Istraživači su otkrili prvu kompletnu sekvencu ljudskog i hromozoma, koji je jedan od dva hromozoma i obično se prenosi sa muškog roditelja na muško potomstvo. Geni ovog hromozoma pomažu u upravljanju ključnim reproduktivnim funkcijama, uključujući proizvodnju sperme i čak su uključeni u rizik za dobijanje raka.

„Za ovo bih zahvalio novim tehnologijama sekvenciranja i računarskim metodama”, rekao je Arang Rije, naučnik u američkom Nacionalnom institutu za istraživanje ljudskog genoma i vodeći autor studije.

On je dodao, kako prenosi Tanjug, da naučnici sada prvi put imaju pristup kompletnom prikazu koda ipsilon hromozoma.

„Otkrili smo više od 50 odsto dužine hromozoma koja je ranije nedostajala na našim mapama genoma. Istraživanje je otkrilo karakteristike medicinskih relevantnih regiona ipsilon hromozoma, uključujući deo DNK koji sadrži nekoliko gena uključenih u proizvodnju sperme. Novo i potpuno razumevanje gena hromozoma ima praktičnu primenu u vezi sa istraživanjima o neplodnosti, navodi Rije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track