VAKCINA PROTIV KOVIDA USKORO I U OBLIKU PILULE: Naučnici veruju da je oralni lek uvek popularniji od vakcinacije
Foto: Shutterstock

Najnovije Istraživanje

VAKCINA PROTIV KOVIDA USKORO I U OBLIKU PILULE: Naučnici veruju da je oralni lek uvek popularniji od vakcinacije

Vesti -

Uskoro će nam umesto stalnih vakcinacija na raspolaganju biti tablete koje će nas štititi od korona virusa. Naučnici veruju da će tako porasti broj vakcinisanih jer je oralni lek ovek popularniji od klasične vakcinacije.

Istraživači iz Japana razvili su vakcinu protiv kovida u obliku pilule, koja je za sada ispitana na majmunima kod kojih su se nakon primene stvorila antitela neophodna za borbu protiv korona virusa.

Kao i vakcina, i pilula sadrži malu količinu deaktiviranog korona virusa, ali umesto u krv antitela se ispuštaju u sluz (mukus) zbog čega su bliža virusu i mogu brže da reaguju i unište ga. Vrsta antitela koja su potrebna za borbu protiv korone se nazivaju Immunoglobulin A i naše telo ih bez primene vakcine ne stvara.

Istraživanje, objavljeno u časopisu “Biološke metode i protokoli”, pokazalo je da je ovaj lek kod majmuna izazvao stvaranje upravo ovih antitela. Ali je glavna razlika što se, za razliku od poznatih vakcina, kod primene leka nije pojavio nijedan neželjeni efekat, prenosi Daily mail.

Naučnici ukazuju da je najefikasniji način za borbu protiv virusa i dalje sprečavanje njegovog ulaska u organizam. Ali ako dođe do infekcije, stvaranje odbrane, odnosno antitela u sluzi, je bolji način za sprečavanje daljeg širenja po organizmu jer virus prvo dolazi u kontakt sa eksternim površinama epitelnih ćelija gde se sluz i stvara.

Iako je potrebno da se lek ispita i na ljudima, naučnici su uvereni da će kovid uskoro moći da se obuzda i pomoću ovih pilula, jer je oralni lek uvek popularniji nego vakcinacija.

Izvor: Daily mail / Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track