PODRŠKA ZA SVE ŽENE LEČENE OD RAKA DOJKE: Trka za ozdravljenje na Adi Ciganliji
Foto: Privatna Arhiva

PODRŠKA

PODRŠKA ZA SVE ŽENE LEČENE OD RAKA DOJKE: Trka za ozdravljenje na Adi Ciganliji

Vesti -

Тrka za ozdravljenje ( Race for the Cure) i ove godine po peti put za redom, okupiće veliki broj stručnjaka, predstavnika pacijenata, poznatih ličnosti i sportista, koji će svojim učešćem u ovoj manifestaciji podsetiti na značaj preventivnih pregleda i brige o sopstvenom zdravlju. Cilj ove akcije je da okupi osobe koje su preživele bolest i njihove prijatelje, kako bi podržali akciju o podizanju svesti u borbi protiv raka dojke, ali i i odali počast onima koji su izgubili bitku sa ovom teškom bolešču.

Rak dojke najučestalija maligna bolest kod žena. U Srbiji se svake godine otkrije približno 4.600 žena sa nekim oblikom raka dojke. Nažalost, poražavajuće brojke o smrtnosti naših žena od raka dojke, još nas svrstavaju u sam vrh liste evropskih zemalja.

Jasmina Lukić, koordinator Trke za ozdravljenje (Race for the Cure) istakla je da je jedan od ciljeva ove manifestacije, apel državnim institucijama da svim pacijentima u Srbiji, obezbede nove, neophodne terapije za odredjen tip raka dojke o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, a koje se već primenjuju svuda širom Evrope.

rak dojke
foto: Privatna Arhiva

Ona je istakla da u okviru ove akcije prikupljaju sredstva za fond Pink poklon pažnje za žene koje se leče pri kliničkim centrima i onkološkim dispanzerima u Srbiji. Ove godine predvidjeno je da se ovim poklonima obraduje hiljadu žena.

Značaj prevencije, ranog otkrivanja i adekvatnog lečenja

Dr Mirjana Branković Magić, predsednik Udruženja "Evropa Dona Srbija" istakla je nekoliko aktivnosti ovog Udruženja predviđenih do kraja ove godine. Među njima su podkasti sa lekarima iz oblasti onkologije koji pružaju savete o raku dojke, saradnja sa Društvom Srbije za borbu protiv raka i Udruženjem pacijenata obolelih od melanoma, a u okviru projekta "Podrška prevenciji malignih bolesti (karcinom dojke od prevencije do lečenja)".

Rak Dojke
foto: Privatna Arhiva

- Tim povodom biće organizovane tribine i ulični događaji sa ciljem podizanja svesti o značaju prevencije, ranog otkrivanja i adekvatnog lečenja raka dojke, u više gradova u Srbiji. Predviđena je i priprema i štampa jednog broja časopisa "Rak" koji će podržati aktivnosti Evropa Done Srbija - navela je doktorka.

Govoreći o aktivnostima Evropa Dona Srbija, dr Magić je naglasila da je ovo udruženje učesnik regionalnog projekta finansiranog od strane "Think Pink Europe", Belgija, a u planu Udruženja su mamografska snimanja u romskoj populaciji na širem području Beograda, kod žena iznad 40-te godine starosti.

Redovna fizička aktivnost je jako važna

Dr Dragana Jovićević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije podržala je akciju Trka za zdravlje i napomenula je da istraživanja pokazuju da redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od raka dojke, raka debelog creva, raka materice i raka pluća.

rak dojke
foto: Privatna Arhiva

- Fizička aktivnost tokom i nakon tretmana maligne bolesti, može smanjiti neželjene efekte terapije, kasne neželjene efekte lečenja, rizik od povratka bolesti, rizik od pojave nove maligne bolesti ili drugih hroničnih nezaraznih bolesti. Nedostatak fizičke aktivnosti prepoznat je kao jedan od vodećih faktora rizika koji globalno dovodi do 3,2 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Važan je faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti kao što su kardiovaskularna oboljenja, dijabetes i maligne bolesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track