AMERIČKI STRUČNJACI IZVELI DRUGU TRANSPLANTACIJU SRCA SVINJE NA ČOVEKA: 58-godišnji pacijent funkcioniše bez pomoćnih uređaja
Foto: Shutterstock

napredak

AMERIČKI STRUČNJACI IZVELI DRUGU TRANSPLANTACIJU SRCA SVINJE NA ČOVEKA: 58-godišnji pacijent funkcioniše bez pomoćnih uređaja

Vesti -

U Americi 58-godišnji muškarac Lorens Fauset, veteran mornarice, ove nedelje postao je drugi pacijent na svetu kome je transplantirano genetski modifikovano svinjsko srce, što je najnovija prekretnica na polju medicinskih istraživanja.

Transplantacija životinjskih organa u ljude, nazvana ksenotransplantacija, mogla bi da ponudi rešenje za hroničnu nestašicu donacija ljudskih organa. Više od 100.000 Amerikanaca trenutno je na listama čekanja za transplantaciju organa, prenosi Medical Express.

Obe procedure na srcu izveli su stručnjaci sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Merilend, a prvi pacijent je umro dva meseca nakon transplantacije prošle godine zbog „mnoštva faktora uključujući i njegovo loše zdravstveno stanje” pre operacije, saopštio je univerzitet, a navodi se u saopštenju.

Poslednja operacija obavljena je u sredu, a pacijent Lorens Fauset nije mogao da dobije donirano ljudsko srce zbog već postojeće vaskularne bolesti i komplikacija unutrašnjeg krvarenja.

Srce dobro funkcionice bez pomoćnih uređaja

Bez eksperimentalne transplantacije, otac dvoje dece i veteran mornarice suočio se sa skoro sigurnom srčanom insuficijencijom.

- Moja jedina prava nada je da idem sa svinjskim srcem, ksenotransplantacijom. Sada bar imam nadu, a imam i šansu - rekao je Fauset pre procedure.

Nakon transplantacije, Fauset je samostalno disao i novo srce je dobro funkcionisalo "bez pomoćnih uređaja", saopštio je Univerzitet.

Uzimao je konvencionalne lekove protiv odbacivanja i primao novu terapiju antitela kako bi sprečio njegovo telo da ošteti ili odbaci novi organ.

Ksenotransplantacija je izazovna jer će imuni sistem pacijenta napasti strani organ. Naučnici pokušavaju da zaobiđu problem koristeći organe genetski modifikovanih svinja.

(kurir.rs/medicalxpress.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track