DANAS JE SVETSKI DAN FARMACEUTA: Oni jačaju zdravstveni sistem, u toku akcija edukacije dece u vrtićima i školama o zdravlju
Foto: Shutterstock

Saveti zlata vredni

DANAS JE SVETSKI DAN FARMACEUTA: Oni jačaju zdravstveni sistem, u toku akcija edukacije dece u vrtićima i školama o zdravlju

Vesti -

„Farmaceuti jačaju zdravstveni sistem”, ovogodišnji je slogan kojim se proslavlja Svetski dan farmaceuta (25. septembar). Farmaceuti u Srbiji, bez obzira u kojim institucijama rade, partneri su pacijentima, drugim zdravstvenim profesionalcima, kreatorima politike i donosiocima odluka sa zajedničkom vizijom boljeg zdravlja.

Kao najdostupniji zdravstveni radnici, 7.200 farmaceuta u apotekama svakim danom svojim znanjem i stručnošću predstvljaju neprocenljivi resurs u obezbeđenju pravilne i racionalne upotrebe lekova i drugih medicinskih sredstava.

- Farmaceuti osiguravaju da pacijenti imaju pristup potrebnim lekovima i pravilno obaveštavaju pacijente o pravilnoj upotrebi lekova. To pomaže u kontroli bolesti i sprečavnju stvaranja komplikacija. Takođe, od farmaceuta se može dobiti savet i edukacija o pravilnoj primeni lekova, kao i o načinima održavanja zdravlja i prevenciji bolesti. Prateći pacijente tokom terapije, farmaceuti mogu da identifikuju i reše potencijalne probleme, poput interakcija lekova ili neželjenih efekata. Farmaceuti igraju ključnu ulogu u istraživanju i razvoju novih lekova i terapija, čime doprinose napretku medicine. Pružajući stručno mišljenje i informacije o lekovima, farmaceuti doprinose i u oblikovanju zdravstvene politike i smernica. Tokom pandemija bili smo ključni u distribuciji vakcina i lekova, kao i u obuci zdravstvenih radnika za pravilnu primenu, dok u bolnicama, farmaceuti igraju ulogu u kontroli infekcija kroz upravljanje antimikrobnom terapijom i praćenje pravilnog rukovanja lekovima – ističe Slavica Milutinović, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Farmaceut
foto: Privatna Arhiva

Povodom Svetskog dana farmaceuta, Farmaceutska komora Srbije tokom septembra i oktobra meseca sprovodi akciju edukacije dece u vrtićima, predškolskim ustanovama i školama na različite teme, jer znanje i vaspitanje o zdravlju mora da se neguje od malena.

- Uticaj farmaceuta na javno zdravlje dobija na značaju kada izađemo iz prostora apoteke i pokažemo koliko naše znanje može da doprinese jačanju zajednice. Časovi javnog zdravlja pružaju osnovna znanja i veštine koje su ključne za očuvanje i unapređenje zdravlja pojedinaca i zajednice, čineći ih važnim delom obrazovnog sistema. Učešće u ovom projektu uzelo je 210 farmaceuta u isto toliko predškolskih i školskih ustanova u više od 70 gradova i mesta u Srbiji. Odabrane su teme u zavisnosti od uzrasta dece, pa smo tako za predškolce i mlađe osnovce namenili predavanja – “Kako da porastemo zdravi i snažni”, „Moj farmaceut i ja” i “Superheroji za našu planetu” - kako da budemo čuvari prirode i zdravlja. Starijim osnovcima od 5. do 8. razreda, namenili smo teme “Ekološki detektivi” - otkrivamo uticaj hemikalija na planetu i naše zdravlje, “Dobro razmislite! Zašto su toliko opasni duvan, elektronske cigarete i alkohol?” i “Čas apotekarstva” na času biologije - zašto su bakterije sve otpornije na antibiotike – objašnjava Milutinović.

Farmaceutska komora Srbije stalno unapređuje ulogu farmaceuta uvođenjem standardizovanih farmaceutskih usluga.

- Primenom medicine, odnosno farmacije zasnovane na dokazima standardizuje se usluga koja je jedinstvena i koja ima za krajnji cilj poboljšanje zdravlja pacijenata, bolji stepen adherence i bolji ishod u lečenju pacijenata. Trenutno u apotekama ima blizu 900 savetnika farmaceuta, koji sprovode pet usluga za pacijente. Reč je o standardizovanim farmaceutskim uslugama za pacijente sa astmom, za pacijente sa dijabetesom, standardizovana farmaceutska usluga prilikom izdavanja antibiotika, Post-kovid savetovalište i savetovalište „Pitaj me za HPV”. Svaki savetnik nosi bedž za određenu uslugu i time ga pacijenti mogu lakše prepoznati – napominje Milutinović.

U narednom periodu broj usluga u apotekama će se povećavati i sledeća usluga koja se uvodi u apoteke je -savetovalište za pacijente obolele od hipertenzije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track