Najnovije vesti

NOVE PREPORUKE SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE: 2 zdravstvene taktike koje bi mogle da spreče 76 miliona smrti
Foto: Shutterstock

Hipertenzija je tihi ubica

NOVE PREPORUKE SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE: 2 zdravstvene taktike koje bi mogle da spreče 76 miliona smrti

Vesti -

Opasne posledice visokog krvnog pritiska istaknute su u novom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji to stanje identifikuje kao jedan od vodećih faktora rizika za smrt i invalidnost u svetu, i ističe da uz pravilan tretman 76 miliona smrtni slučajevi bi se mogli sprečiti na globalnom nivou do 2050, izveštava CNN.

Objavljen u utorak, prvi izveštaj SZO o globalnom uticaju visokog krvnog pritiska, tj. hipertenzije, nudi preporuke o načinima borbe protiv "tihog ubice". Hipertenzija, kategorisana kao očitavanje krvnog pritiska od 140/90 mmHg ili više, pogađa 1 od 3 odrasle osobe širom sveta, navodi se u izveštaju.

Ovo obično dovodi do brojnih drugih zdravstvenih problema, uključujući moždani udar, srčani udar, srčanu insuficijenciju i oštećenje bubrega.

- Hipertenzija se može efikasno kontrolisati jednostavnim, jeftinim režimima lečenja, ali samo jedna od pet osoba sa hipertenzijom je ima pod kontrolom - rekao je dr Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO.

Povećanje broja ljudi koji se efikasno leče od hipertenzije moglo bi sprečiti 76 miliona smrtnih slučajeva između 2023. i 2050. godine, kaže SZO.

1. taktika je da se zdravo hranite, vežbate i bacite cigarete i alkohol

Ove preventivne mere uključuju zdravu ishranu, održavanje zdrave težine, izbegavanje alkohola i duvana i redovno vežbanje, navodi se u izveštaju. Ove strategije bi trebalo da se implementiraju u posebnim okruženjima kao što su škole i radno mesto kako bi se dalje promovisao zdraviji način života, navodi se u saopštenju.

so
foto: Shutterstock

2. taktika je da smanjite dnevni unos soli

- Većina srčanih i moždanih udara u svetu danas se može sprečiti pristupačnim, bezbednim, dostupnim lekovima i drugim intervencijama, kao što je smanjenje soli“, rekao je Majkl Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka i globalni ambasador SZO za nezarazne bolesti i povrede.

Preporučeni unos soli varira od zemlje do zemlje, ali SZO preporučuje manje od pet grama soli dnevno. Procenjeni globalni prosečan unos soli je više nego dvostruko veći: 10,8 grama dnevno, kaže organizacija.

pritisak, hipertenzija, visok krvni pritisak
foto: Shutterstock

U 2013. godini, sve 194 zemlje članice SZO su se obavezale da će smanjiti unos soli za 30 procenata do 2025. godine, ali izveštaj objavljen ove godine pokazuje da je samo pet procenata primenilo sveobuhvatne politike smanjenja soli. SZO je takođe primetila da hipertenzija i njene komplikacije rezultiraju „ogromnim“ troškovima širom sveta za pacijente, zdravstvene sisteme i nacionalne ekonomije.

- Dobra nega za hipertenziju je pristupačna, dostupna i jača primarnu zaštitu“, rekao je dr Tom Friden, predsednik i izvršni direktor Resolve to Save Lives i bivši direktor CDC-a.

"Sada je izazov da se sa 'nadohvat ruke' pređe na 'ostvareno'. To će zahtevati posvećenost vlada širom sveta", dodao je on.

(Izvor: Miss Zdrava/Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track