NOVI AI ALAT PRECIZNO DIJAGNOSTIKUJE OČNE BOLESTI: Pomaže i u otkrivanju Parkinsonove bolesti
Foto: Shutterstock

nova saznanja

NOVI AI ALAT PRECIZNO DIJAGNOSTIKUJE OČNE BOLESTI: Pomaže i u otkrivanju Parkinsonove bolesti

Vesti -

Istraživači u Ujedinjenom Kraljevstvu razvili su inovativni program veštačke inteligencije (AI) koji koristi mrežne slike za otkrivanje znakova očnih, srčanih i neuroloških poremećaja. RETFound, jedan od prvih fundamentalnih modela veštačke inteligencije u zdravstvu i prvi u oftalmologiji, nadmašio je postojeći sistem veštačke inteligencije i kliničke stručnjake, uzimajući u obzir i različite populacije i retke bolesti.

Ova nova tehnologija bi takođe mogla pomoći da se ubrza dijagnoza sistemskih zdravstvenih problema, uključujući moždani udar, srčani udar i Parkinsonovu bolest, prenosi Medical News Today.

Naučnici su sproveli studiju o RETFoundu, modelu veštačke inteligencije koji je koristio 1,6 miliona pregleda skeniranih očiju ili mrežnjače, koje je obezbedila Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva (NHS).

- Ovo je još jedan veliki korak ka korišćenju veštačke inteligencije za ponovno izmišljanje očnih pregleda za 21. vek, kako u Velikoj Britaniji tako i širom sveta. Pokazujemo nekoliko primera stanja u kojima se RETFound može koristiti, ali ima potencijal za dalji razvoj za stotine drugih očnih bolesti koje ugrožavaju vid koje još nismo istražili - rekao je autor studije prof. Pearse Keane sa Instituta za oftalmologiju UCL.

Modeli AI transformativne tehnologije u velikoj meri zavise od ljudske stručnosti i truda, što znači da sistem treba da nauči kako da razlikuje stvari na osnovu primera.

Program takođe može da predvidi sistemske poremećaje, uključujući srčanu insuficijenciju, moždani udar i Parkinsonovu bolest
Program takođe može da predvidi sistemske poremećaje, uključujući srčanu insuficijenciju, moždani udar i Parkinsonovu bolestfoto: Shutterstock

RETFound može pomoći u poboljšanju dijagnoze očnih bolesti koje ugrožavaju vid

Prema britanskim istraživačima, RETFound može da uporedi performanse sa drugim AI programima koristeći samo 10% oznaka lekara u svom skupu podataka. RETFound je postigao ovu veću efikasnost samonadziranim učenjem (proces mašinskog učenja) delova slike i učenjem kako da sam predvidi delove koji nedostaju.

Autori studije veruju da RETFound može pomoći u poboljšanju dijagnoze očnih bolesti koje ugrožavaju vid, kao što su dijabetička retinopatija i glaukom. Program takođe može da predvidi sistemske poremećaje, uključujući srčanu insuficijenciju, moždani udar i Parkinsonovu bolest, i generalno pruža neinvazivan pogled na nervni sistem.

Ali kako veštačka inteligencija i tehnike dubokog učenja mogu pomoći u otkrivanju bolesti?

- Prvo, tehnike snimanja koje podržava veštačka inteligencija često mogu otkriti bolesti koje bi čoveku mogle promaći. Drugo, veštačka inteligencija i tehnike dubokog učenja primenjene na kombinacije digitalnih, medicinskih i iskustvenih podataka mogu otkriti digitalne biomarkere za bolesti koje dovode do ranije dijagnoze - objasnio je suosnivač kompanije Atropos Health dr Brigam Hajd, koji nije bio uključen u ovo istraživanje.

Sve ovo može pomoći lekarima da ranije otkriju rizike i usmere lečenje pacijenata. Stručnjaci su takođe rekli da je RETFound pokazao jednaku efikasnost u pronalaženju bolesti među različitim etničkim grupama.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track