SVETSKI MESEC BORBE PROTIV LIMFOMA: Kampanja "Mi ne možemo čekati" za podizanje svesti o značaju ranog otkrivanja oboljenja
Foto: Profimedia

PODIZANJE SVESTI

SVETSKI MESEC BORBE PROTIV LIMFOMA: Kampanja "Mi ne možemo čekati" za podizanje svesti o značaju ranog otkrivanja oboljenja

Vesti -

Povodom obeležavanja meseca borbe protiv karcinoma krvi u organizaciji udruženje LIPA, govorili su Dr Vojin Vuković sa Klinike za hematologiju, UKC Srbije i Maja Kocić, Predsednica Udruženja LIPA.

Udruženje LIPA se ove godine pridružuje svetskoj kampanji pod nazivom “Mi ne možemo čekati, gde je ova smela i motivaciona izjava nastala zbog potreba pacijenata, a osnovni cilj je podizanje svesti javnosti o značaju ranog otkrivanja hematoloških maligniteta: limfoma, hronične limfocitne leukemije (HLL) i mijeloproliferativnih neoplazmi (MPN), prepoznavanja simptoma i adekvatnog lečenja pacijenata.

Pacijenti sa pomenutim hematološkim malignitetima, vrlo često kasne sa odlaskom kod lekara jer ove bolesti imaju nespecifične simptome, koji mogu biti i simptomi nekih manje ozbiljnih stanja.

Najčešći simptomi ovih bolesti su bezbolni uvećani limfni čvorovi, najčešće na vratu, ispod pazuha i u preponama, neobjašnjivi gubitak težine, groznica i blago povišena temperature, stalno kašljucanje, glavobolje, svrab i crvenilo po koži.

Došlo je do značajnog napretka u terapijama, tako da danas postoje nove opcije lečenja
Došlo je do značajnog napretka u terapijama, tako da danas postoje nove opcije lečenjafoto: Profimedia

Značajan napredak u opcijama lečenja

Klinički tok pomenutih bolesti je izuzetno varijabilan, u rasponu od sporo rastućih (indolentnih) formi bolesti, koje ne zahtevaju lečenje, do formi koje brzo napreduju (agresivne) koje često mogu biti rezistentne na terapije.

Tokom poslednje decenije, došlo je do značajnog napretka u terapijama, tako da danas postoje nove opcije lečenja. Uglavnom, razvoj novih ciljanih terapija ima poboljšane ishode lečenja za mnoge pacijente. Pored toga, sada postoje precizniji testovi koji mogu pouzdano da definišu visokorizičnu bolest i upute na odogovarajuće lečenja. Udruženje, zajedno sa strukom, kontinuirano radi na tome da sve ovo bude što dostupnije pacijentima u Srbiji.

Kod bolesnika koji imaju agresivnu formu bolesti, neophodno je uvesti najefikasniju terapijsku opciju za lečenje u svim linijama lečenja, naročito u prvoj liniji, kada su najveće šanse da se spreči pojava relapsa i očuva kvalitet života, a imajući na umu činjenicu da se ovi maligniteti dijagnostikuju i kod mlađih i kod starijih pacijenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track