UPOZORENJE LEKARA: Ovaj antibiotik može biti opasan za mentalno zdravlje
Antibiotik ciprofloksacin može da izazove mentalne smetnje, Foto: Profimedia

oprezno sa antibioticima

UPOZORENJE LEKARA: Ovaj antibiotik može biti opasan za mentalno zdravlje

Vesti -

Osobe koji koriste terapiju antibiotika treba da znaju da kod određenih vrsta postoji rizik od pojave suicidalnih misli, saopštili su medicinski zvaničnici u Velikoj Britaniji. Na ovakav potez su se odlučili nakon smrti penzionisanog doktora, koji je oduzeo sebi život nedelju dana nakon što je krenuo da pije lek ciprofloksacin.

Ciprofloksacin je jedan od pet antibiotika za koje su zvaničnici u Engleskoj izdali upozorenje, nakon smrti poznatog kardiologa Roberta Stivensona (63), koji nikada nije bolovao od depresije niti bilo kod drugog psihičkog poremećaja. Svi navedeni antibiotici pripadaju grupi fluorohinolonskih antibiotika, a suicidalne tendencije se već nalaze kao jedna nuspojava na lifletima za ove lekove.

Međutim, Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode Velike Britanije (MHRA) ističe da je neophodno da lekari prilikom prepisivanje ove terapije pacijentima i usmeno napomenu da postoji mogućnost ovakve nuspojave, pogotovu kod osoba koje već pate od nekog psihičkog oboljenja.

U slučaju pojave ovog, ili bilo kog drugog neželjenog dejstva koji je naveden na uputstvu za lek, neophodno je automatski prestati sa uzimanjem terapije i hitno se javiti lekaru.

“Prilikom prepisivanja terapije koja uklučuje neki od ovih antibiotika, neophodno je reči obolelom da obrate pažnju na promene ponašanja, teške misli, ili misli o samoubistvu ili samopovređivanju, koji se mogu javiti u bilo kom periodu uzimanja terapije”, preporuka je MHRA. Osim obolelih, na oprezu je potrebno da budu i njihovi najbliži, jer ponekad pacijenti ne primećuju promene u svom ponašanju koje su očigledne za ljude oko njih.

Osim ciprofloksacina, u grupu rizičnih antibiotika spadaju i delafloksacin, levoflaksacin, moksifloksacin i ofloksacin i obično se prepisuju pri lečenju ozbiljnih bakterijskih infekcija.

Istraga o smrti dr Stivensona je utvrdila da je po odlasku u penziju, u maju 2022. godine, posetio urologa zbog mogućnosti pojave raka prostate. Kako bi mu pomogao sa zapaljenjem prostate i pripremio ga za uzimanje biopsije, lekar mu je prepisao ciprofloksacin. Nedelju dana kasnije, dr Stivenson je izašao u šetnju, u koju je obično išao svaki dan. Istragom je utvrđeno da porodica nije primetila ništa problematično u njegovom ponašanju.

Međutim, tog popodneva njegova supruga je primila poruku od njega u kojoj je pisalo da joj je ostavio poruku ispod jastuka. Kasnije tog dana, telo dr Stivensona pronađeno je u obližnjoj šumi. Iako istraga ne može sa sigurnošću da tvrdi da je uzrok ove tragedije prepisani lek, istražitelji ne isključuju tu mogućnost.

U iskazima tokom istrage utvrđeno je da dr Stivenson nije bio obavešten na moguće neželjene efekte leka, jer ni sami lekari nisu znali na mogućnost pojave ovog problema kod osoba koje ne boluju od nekog psihičkog poremećaja.

Izvor: BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track