LEČENJE U BUDUĆNOSTI: Terapija matičnim ćelijama kao novi vid tretmana MULTIPLE SKLEROZE
Foto: Profimedia

nova nada za pacijente

LEČENJE U BUDUĆNOSTI: Terapija matičnim ćelijama kao novi vid tretmana MULTIPLE SKLEROZE

Vesti -

Ova vrsta terapije "resetuje" imuni sitem i sprečava da on dalje oštećuje nervni sistem. Ceo proces zahteva da se matične ćelije krvi pacijenta sakupe i zatim zamrznu. Nakon hemioterapije, izmenjene ćelije se vraćaju u telo pacijenta.

U članku objavljenom ove nedelje u časopisu Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry, istraživači u Švedskoj su otkrili da je tretman matičnim ćelijama pogodan za oblik MS poznat kao multipla skleroza sa relapsom, prenosi časopis Health Line.

Tretman bi bio koristan velikom broju pacijenata

- Naši nalazi sugerišu da bi ovaj tretman mogao da koristi većem broju pacijenata sa MS i da bi trebalo da bude uključen kao standard nege za visoko aktivnu MS. Ova procedura se u prošlosti smatrala visokorizičnom, ali naši nalazi osporavaju ovo gledište i zaključujemo da postupak mogu bezbedno izvesti iskusni lekari - rekao je dr Joachim Burman, član Odeljenja za medicinske nauke u Upsali Univerzitet u Švedskoj i koautor istraživanja, rekao je za Healthline.

Studija je pokazala da nema dokaza o napredovanju bolesti kod 73% pacijenata nakon pet godina i 65 % nakon 10 godina. Od 149 pacijenata koji su imali neki oblik invaliditeta na početku perioda posmatranja, 54% je pokazalo poboljšanje, 37% je bilo stabilno, a samo 9% je pokazalo pogoršanje simptoma.

- Ovo je zaista potvrdno jer je ova studija prilično konzistentna sa mnogim prethodnim studijama koje su pokazale da terapija matičnim ćelijama može biti korisna za neke ljude koji žive sa MS - rekao je za Healthline Bruce Bebo, izvršni potpredsednik istraživanja u Nacionalnom društvu za MS.

Cilj ove terapije je da 'resetuje' imuni sistem i spreči da on dalje oštećuje nervnni sistem
Cilj ove terapije je da "resetuje" imuni sistem i spreči da on dalje oštećuje nervnni sistemfoto: Kurir TV

Nizak nivo belih krvnih zrnaca kao neželjeni efekat

Pacijenti su međutim imali i neke neželjene posledice tokom perioda posmatranja.

Najčešća je bila febrilna neutropenija (nizak broj belih krvnih zrnaca praćen groznicom) koja se javljala kod skoro 70% pacijenata, i nizak nivo kalijuma ili hipokalemija. Pet pacijenata je zahtevalo intenzivnu negu u roku od 100 dana lečenja.

Utvrđeno je da se neželjeni događaji mogu upravljati u tradicionalnom zdravstvenom okruženju.

- Ova procedura je percipirana kao procedura visokog rizika, ali kao što smo pokazali može se izvesti prilično bezbedno - rekao je Burman.

Cilj ove terapije je da "resetuje" imuni sistem i spreči da on dalje oštećuje nervnni sistem. Ceo proces zahteva da se matične ćelije krvi sakupe iz krvi pacijenta i zatim zamrznu. Pacijent se zatim podvrgava hemoterapiji za suzbijanje imunološkog sistema. U ovom imunosupresivnom stanju, prethodno sakupljene krvne ćelije se menjaju i zatim ponovo unose u telo.

Zato se za sada ova procedura preporučuje samo određenim osobama sa relapsno-remitentnom multiplom sklerozom.

(kurir.rs/healthline.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track