SVE NOVINE NA JEDNOM MESTU: Simpozijum o terapiji bola u Beogradu 7. oktobra
Foto: Profimedia

Internacionalni skup

SVE NOVINE NA JEDNOM MESTU: Simpozijum o terapiji bola u Beogradu 7. oktobra

Vesti -

,,Internacionalni simpozijum regionalne anestezije i interventnih procedura u terapiji bola – ISRA-IP" održava se 7. oktobra u hotelu “Metropol” u Beogradu. Bol je neprijatno emocionalno i osećajno iskustvo povezano sa pravom ili potencijalnom povredom tkiva, ili uzrokovano tim oštećenjem ili povredom.

,,Internacionalni simpozijum regionalne anestezije i interventnih procedura u terapiji bola – ISRA-IP" održava se 7. oktobra u hotelu “Metropol” u Beogradu.

Simpozijum će otvoriti anesteziolog prof. dr Nebojša Lađević, anesteziolog i reanimatolog, predsednik Srpskog udruženja za terapiju bola (Serbian Pain Socety) i klinički asistent dr Nemanja Dimić, predsednik komiteta za regionalnu anesteziju i interventne procedure Srpskog Udruženja za terapiju bola.

U prepodnevnom delu su predviđena predavanja iz oblasti regionalne anestezije, blokova nerava i nervnih spletova koji nam pomažu u svakodnevnom radu u operacionim salama ali i u terapiji akutnog postoperativnog bola. Zatim sledi deo predavanja koji je vezan za interventne procedure u terapiji bola gde će se predstaviti teme vezane za epidurolizu, primenu kortikosteroida oko spinalnih živaca i posebna pažnja će biti posvećena radiofrekventnoj ablaciji (RFA) u terapiji bola. Radiofrekventna ablacija (RFA) koristi talase toplotne energije za zagrevanje i uništavanje male površine nervnog tkiva. To znači da nerv ne može da šalje signal bola u mozak, što za rezultat ima smanjen ili eliminisan bol.

Radiofrekventna ablacija (RFA) može biti opcija za nekoga ko nije kandidat za zamenu zgloba (koleno, kuk…), ko ne želi da ima komplikovanu operaciju, ko je mladji pacijent i zabrinut da će mu se veštački zglob istrošiti i da će mu na kraju trebati druga zamena ili ko je stariji pacijent i ne želi da prođe kroz opsežan oporavak i rehabilitaciju. Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji a vreme oporavka je veoma kratko – nema rezova i možete da idete na posao već sledećeg dana.

Na simpozujumu učestvuju naši eminentni nastavnici koji se bave terapijom bola i dolaze najviše iz Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, a zatim iz KBC dr Dragiša Mišović ali i iz Univerzitetske dečje klinike.

(Izvor: A.V./ Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track