NOBELOVA NAGRADA ZA MEDICINU: Katalin Kariko i Dru Vajsman nagrađeni za razvoj iRNK VAKCINE protiv KOVIDA
Foto: Profimedia

oni pomeraju granice

NOBELOVA NAGRADA ZA MEDICINU: Katalin Kariko i Dru Vajsman nagrađeni za razvoj iRNK VAKCINE protiv KOVIDA

Vesti -

Katalin Kariko i Dru Vajsman dobitnici su Nobelove nagrade za medicinu zbog svojih otkrića koja su omogućila razvoj iRNK vakcina protiv kovida-19.

Otkrića dva laureata, profesorke Univerziteta u Segedinu u Mađarskoj Katalin Kariko i Drua Vajsmana sa Univerziteta u Pensilvaniji, ključna su bila u razvoju efikasne iRNK vakcine u borbi protiv pandemije kovida-19.

„Kroz svoje revolucionarno istraživanje, koje je fundamentalno promenilo naše razumevanje o međusobnoj vezi iRNK i imunog sistema, laureati su doprineli razvoju vakcina stopom bez presedana tokom jedne od najvećih pretnji čovečanstvu u modernom vremenu“, saopštio je komitet Nobelove nagrade.

Sekretar Nobelovog komiteta Tomas Perlman rekao je da su naučnici bili „oduševljeni i preplavljeni emocijama“ kada su ih kontaktirali i obavestili da su dobili nagrade.

Katalina Kariko rođena je u Mađarskoj 1959. godine. Studiju o modifikaciji nukleobaza RNK sprovela je na univerzitetu u Pensilvaniji. Trenutno je profesorka na Univerzitetu u Segedinu, kao i na onom u Pensilvaniji.

Dru Vajsman rođen je u Leksingtonu u Pensilvaniji, a zajedno sa Katalin Kariko sproveo je istraživanje o modifikacijama nukleobaza. Trenutno je zaposlen na Univerzitetu u Penslivaniji kao predavač.

Vakcine pre pandemije

Vakcinacija stimuliše stvaranje imunog odgovora na određeni patogen. Time se olakšava telu borba sa bolešću ako se u budućnosti zarazi. Vakcine na bazi mrtvog ili oslabljenog virusa postoje već decenijama, poput onih za poliomijelitis, žutu groznicu, morbile…

Zahvaljujući napretku u molekularnoj biologiji, vakcine zasnovane na delovima, umesto na čitavim, virusima su razvijene. Delovi genetskog koda virusa, obično oni koji kodiraju proteine na površini virusa, koriste se da stimulišu pravljenje antitela. Primeri su vakcine protiv hepatitisa B i ljudskoj papiloma virusa.

Takođe, komponente genetskog koda mogu da se prenesu na bezazleni virus nosilac – „vektor“. Ovaj metod se koristi kod vakcina protiv ebole. Kada se vektorska vakcina ubrizga, određeni protein virusa se proizvodi u našim ćelijama i stimuliše imuni odgovor protiv tog virusa.

Ograničenja tradicionalnih vakcina

Proizvodnja pomenutih vakcina zahteva uzgoj ćelijskih kultura na velikom nivou. To je proces koji zahteva ogromne resurse, zbog čega su ograničene mogućnosti da se takve vakcine razviju brzo kao odgovor na pandemiju.

Zbog toga mnogi istraživači već decenijama pokušavaju da razviju tehnologiju vakcina nezavisno od uzgojenih ćelijskih kultura, ali je to sve doskora bilo veoma izazovno.

Baš zato su dugotrajni napori biohemičarke Katalin Kariko i imunologa Drua Vajsmana, koji su omogućili efikasan i brz razvoj novog tipa vakcina zasnovanog na informacionoj RNK, utoliko važniji.

(Izvor: RTS/ Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track