PROGLAŠENE NAJBOLjE MEDICINSKE SESTRE U SRBIJI: Stalno podsećati koliko je važan posao koji obavljaju
Foto: Privatna Arhiva

Nagrade

PROGLAŠENE NAJBOLjE MEDICINSKE SESTRE U SRBIJI: Stalno podsećati koliko je važan posao koji obavljaju

Vesti -

Sinoć su u Ruskom Domu u organizaciji Fondacije ”Zajedno za osmeh” uručene nagrade Milosrdna sestra – Darja Aleksandrovna Korobnika, za najbolje medicinske sestre-tehničare iz sva tri nivoa zdravstvene zaštite. Svečanosti je prisustvovala ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ovogodišnje dobitnice nagrade su Živoslava Tasić, iz Doma zdravlja Niš, Mirjana Uzunović iz Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i Mirjana Tošković iz opšte bolnice ”Studenica” iz Kraljeva.

- Došao je mlad momak 19 godina koji je oboleo od tuberkuloze, u strahu je vikao da će da umre da neće preživeti. Bila sam sve vreme uz njega držala ga za ruku, dobio je terapiju, bio je presrećan kad je preživeo i otišao je kući zdrav - ispričala je Mirjana Uzanović sa Klinike za pulmologiju, KCS.

Živoslava Tasić iz služba za kućno lečenje i palijativnu negu, Doma zdravlja u Nišu navodi da posao medicinske sestre mora da se voli i da se zna.

- Posao medicinske sestre je da najviše, najbolje što može pruži nege pacijentu, i naravno nikad da ne naudi pacijentu - dodaje Tasićeva.

Proglašenju je prethodilo uručenje plakete zahvalnosti za unapređenje položaja medicinskih sestara-tehničara koju je Fondacija ”Zajedno za osmeh” uručila ministarki Grujičić.

Tom prilikom Goran Petrović, upravitelj fondacije čestitao je nagrađenima i naglasio da je ova nagrada podjednako važna i u cilju skretanja pažnje na medicinske sestre-tehničare i na naše veze sa ruskim narodom.

- Želeći da se herojski čin Darje Aleksandrovne Korobnike nikada ne zaboravi ustanovili smo ovu nagradu koja nas veže za bratskim ruskim narodom, a takođe ukazuje koliko je važan posao koji obavljaju medicinske sestre i tehničari”, rekao je Goran Petrović, upravitelj Fondacije ”Zajedno za osmeh”.

On se zahvalio ministarki na svemu što je uradila za unapređenje položaja zdravstvenih radnika u Srbiji i najavio da će fondacija uskoro izaći i sa mobilnom aplikacijom koja će da unapredi položaj dece obolele od raka kroz besplatne i povlašćenje usluge.

Ministarka Danica Grujičić izjavila je da je medicina timski rad i da ništa ne može uspešno da se obavi bez dobrih sestara i tehničara.

- Nadam se da će u daljem toku rad medicinskih sestara i tehničara biti nagrađivan i bolje prepoznat, kada ćemo znanje tih, posebno starijih sestara, koje su završile određene škole, moći da iskoristimo posebno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i daljoj edukaciji naših sestara”, izjavila je Grujičić.

Ministarka Grujičić je takođe naglasila da ne smemo da zaboravimo pomoć iz bratske Rusije koja uvek bila uz nas tokom naše duge i stradalne istorije.

Tokom svečanosti prisutnima su se obratili i Nikola Prica iz Crvenog krsta, Predrag Slijepčević, predsednik Foruma pacijenata Srbije, Vjačeslav Čarski, zamenik direktora Ruskog centra za nauku i kulturu kao i prof. dr. Anđelka Lazarević, predsednik komisije. Svečanoj dodeli nagrada prisustvovali su i predstavnici Ambasade Ruske Federacije.

Nagradu Milosrdna sestra Darja Aleksandrovna Korobkina ustanovila je Fondacija ”Zajedno za osmeh” prošle godine u znak sećanja na rusku bolničarku koja je poginula previjajući srpske ranjenike na planini Gučevo za vreme Prvog svetskog rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track