REVOLUCIJA! NAPRAVLJEN ROBOT ZA RANO OTKRIVANJE RAKA DOJKE: Moći će da detektuje sve maligne promene u tkivu
Foto: Shutterstock

IME MU JE MANIPULATOR

REVOLUCIJA! NAPRAVLJEN ROBOT ZA RANO OTKRIVANJE RAKA DOJKE: Moći će da detektuje sve maligne promene u tkivu

Vesti -

Naučnici sa Univerziteta u Bristolu razvili su novi robot koji bi mogao pomoći u ranoj dijagnostici raka dojke. Ovaj uređaj bi mogao da učini kliničke preglede dojki dostupnijim jer bi u budućnosti takvi pregledi mogli da se odvijaju u apotekama.

Uređaj, koji se zove manipulator, napravljen je 3D štampačem i testiran je korišćenjem simuliranih eksperimenata na silikonskim dojkama kako bi se videlo koliko je precizan u otkrivanju kvržica.

Ovo bi moglo biti revolucionarno otkriće

- Nadamo se da bi u budućnosti ovo moglo biti prava pomoć u ranoj dijagnostici raka. U prošlosti je bilo nekoliko pokušaja da se koristi tehnologija za poboljšanje ovih pregleda, ali imati robota ili elektronski uređaj koji fizički može da oseti tkivo dojke moglo bi biti revolucionarno, rekao je Džordž Dženkinson, glavni autor projekta.

rak dojke
foto: Profimedia

Senzori imaju sposobnost da detektuju grudvice

Prema rečima istraživačkog tima, krajnji cilj je da uređaj i senzori imaju sposobnost da detektuju grudvice preciznije i dublje nego što je to moguće samo primenom ljudskog dodira. Upotreba robota može da se kombinuje sa drugim postojećim tehnikama, kao što je ultrazvučni pregled.

Izvor: BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track