OBELEŽEN EVROPSKI DAN DONORA: Na transplantaciju bubrega u Srbiji čeka oko 800 pacijenata
Foto: Profimedia

doniranje organa

OBELEŽEN EVROPSKI DAN DONORA: Na transplantaciju bubrega u Srbiji čeka oko 800 pacijenata

Vesti -

Simboličnim puštanjem zelenih balona (zelena boja je simbol doniranja organa) u parku Ušće, obeležen Evropski dan donora, kod memorijalne ploče koja je postavljena prošle godine u znak velike zahvalnosti donorima (živim i kadaveričnim), kao i porodicama koje su dale pristanak za doniranje organa svojih najbližih i tako spasile i produžile živote mnogih.

Tim povodom direktorka Uprave za biomedicinu dr Aleksandra Vlačić iskazala je zahvalnost za porodice koje su dale saglasnost i produžile živote pacijenata na listi čekanja za transplantaciju organa: 30 naših građana je dobilo svoj novi život od početka godine zahvaljujući humanosti porodica koje su dale saglasnost za doniranje. Transplantirani su 21 bubreg, 4 jetre, 5 srca i 4 rožnjače. Na transplantaciju bubrega čeka oko 800 naših građana, 57 naših pacijenata se nalaze na listi čekanja za transplantaciju jetre i oko 70 pacijenata čeka srce, dok je 1.000 pacijenata na listi čekanja za transplantaciju rožnjače.

- Potrebno je mnogo rada da se uspostavi sistem da naša deca nikada više ne brinu da li ćemo uspeti da im nađemo organ, da li će se mučiti 20 godina na dijalizi i da skupljaju novac da idu u inostranstvo. Po mom mišljenju to je cilj svih nas koji smo uključeni u ovo, da uspostavimo sistem koji se nikada više neće urušiti - istakao je dr Saša Knežević, anesteziolog i koordinator za transplantacije u Urgentnom centru UKCS.

Memorijalna ploča postavljena u znak velike zahvalnosti donorima
Memorijalna ploča postavljena u znak velike zahvalnosti donorimafoto: Promo

Važno je da pacijenti u Srbiji imaju šansu za novi život

Nikola Malić je pacijent koji je pre nekoliko meseci imao uspešnu transplantaciju bubrega u Belorusiji, u Minksu.

- 2020. godine mi se život promenio nakon odlaska na rutinski sistematski pregled. Tada su rezultati analiza krvi pokazali visoke vrednosti kreatinina i uree i tako saznajem za svoju bolest i krećem na dijalizu koju sam mnogo teško podnosio. Raspitao sam se i krenu u svoju borbu za transplantaciju, koju sam uspešno završio i zahvaljujući kojoj živim novi život.

Milena Ivić je na listi je čekanja za transplantaciju organa i skoro 5 godina je na hroničnom programu dijalize, što podrazumeva da svaki drugi dan provodi 4 sata na aparatu.

- Bila sam najzdravija osoba na svetu kada su se pojavili prvi simptomi, dok sam radila na kruzeru. Taj dan u mom životu nikada neću zaboraviti. Daleko od mojih najbližih, a ja u takvom stanju. Ne bih nikom poželela da se nađe u takvoj situaciji. Sva ta neizvesnost šta nije u redu sa mnom, u potpuno nepoznatoj državi, šta će mi se desiti… Samo sam molila Boga da stignem mojoj kući.

Milena se nada da transplantacija u Srbiji više neće biti misaona imenica i da će pacijenti imati prilike u svojoj zemlji da dobiju šansu za život.

Potrebno je povećati svest o doniranju organa

Zahvalni smo Ministarki zdravlja prof. Dr Danici Grujičić na boljim rezultatima i nadamo se da će uskoro biti završena Nacionalna strategija, kao i Nacionalna kampanja, koja će podrazumevati i podršku verskih zajednica i omogućiti kontinuitet i temu transplantacije u fokusu javnosti, a sve u cilju povećanja broja dobijenih saglasnosti za doniranje, a samim tim i urađenih transplantacija - ističe Ivana Jović, predsednica udruženja Donorstvo je herojstvo.

Evropski dan donora obeležava se skoro 30 godina s dva glavna cilja: povećati svest o značaju doniranja organa, kao i iskazivanje zahvalnost donorima, njihovim porodicama i zdravstvenim radnicima bez kojih se nebrojeni životi ne bi mogli spasiti ili poboljšati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track