OTVOREN 8. FESTIVAL MENTALNOG ZDRAVLJA U NOVOM SADU: Najvažnije je razviti empatiju kod mladih ljudi, ovogodišnja je poruka
Foto: Nenad Mihajlovic

važno je

OTVOREN 8. FESTIVAL MENTALNOG ZDRAVLJA U NOVOM SADU: Najvažnije je razviti empatiju kod mladih ljudi, ovogodišnja je poruka

Vesti -

Osmi Festival mentalnog zdravlja otvoren je juče na Svetski dan mentalnog zdravlja, defileom srednjoškolaca u organizaciji Medicinske škole „7. april“ Novi Sad i članova Udruženja “Doktor klovn”, kao edukativnim i kulturno-zabavnim programom u dvorištu Sokolskog doma.

Prilikom otvaranja Festivala, Dina Vučinić, članica gradskog veća za obrazovanje, istakla je važnost mentalnog zdravlja, a posebno empatije, što je i tema ovogodišnjeg Festivala.

- Razvijati empatiju kod mladih ljudi je u današnje vreme najvažnije, svi treba da znaju kada i kome da pomognu i da prepoznaju kada je neko u nevolji. Dan kao dan nije dovoljno dobar ukoliko u tom danu nismo nekome pomogli - rekla je Vučinić.

Važna je ujedinjenost Domova zdravlja, udruženja građana...

Dr Snežana Ukropina, načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Vojvodine, pozvala je sve prisutne da posete raznovrsne aktivnosti koje će se održati tokom trajanja Festivala u narednih 10 dana.

- Ono što nas posebno inspiriše ove godine jeste da smo uspeli ovu vrstu inspiracije da probudimo i u drugim sredinama, među udruženjima građana, Zavodima za javno zdravlje, Domovima zdravlja u drugim gradovima Srbije, pa čak i u nekoliko gradova u Crnoj Gori - navela je Ukropina.

Nakon pozdravnih reči, glumci “Državnog posla” izveli su skeč na temu empatije, nakon čega su nastupali orkestar “Dobri ljudi” koji čine učenici SOŠO “Dr Milan Petrović“ i bend “KC Sklonište”. U okviru svečanog programa posetioce je nastupom zabavila i Cica Mica iz Udruženja “Doktor klovn”.

Tokom čitavog trajanja programa, posetioci su mogli da učestvuju u edukativnim i kreativno-psihološkim aktivnostima
Tokom čitavog trajanja programa, posetioci su mogli da učestvuju u edukativnim i kreativno-psihološkim aktivnostima foto: Nenad Mihajlovic

Za posetioce pripremljene edukativne radionice

Tokom čitavog trajanja programa, posetioci su mogli da učestvuju u edukativnim i kreativno-psihološkim aktivnostima na štandovima organizacija i ustanova koje čine Festival mentalnog zdravlja i Mrežu za bolje mentalno zdravlje - Karika. Na štandovima su, pored kreativnih aktivnosti, imali priliku i da se informišu o samim udruženjima i ustanovama, kao i brojnim besplatnim uslugama koje pružaju.

Festival mentalnog zdravlja će biti otvoren do 20. oktobra, a detaljan program može se pogledati OVDE. Svi programi su besplatni.

FMZ organizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa relevantnim ustanovama i organizacijama, a podržava ga Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track