LEKARI KORAK BLIŽE BIONIČKOJ RUCI: Kerin je već ima a uskoro će i ostali pacijenti
Foto: CNN From Ortiz-Catalan et al., Sci. Rob., 2023

napredak

LEKARI KORAK BLIŽE BIONIČKOJ RUCI: Kerin je već ima a uskoro će i ostali pacijenti

Vesti -

Ogroman bol u udovima je uobičajen problem za ljude koji su podvrgnuti amputaciji, a problematična je i sposobnost da funkcionišu čak i sa običnom protezom. Ali medicinski napredak koji zvuči kao da dolazi pravo iz „Ratova zvezda“ daje bar jednoj ženi značajno olakšanje od tog bola. Sada ima funkcionalnu bioničku protetičku ruku koja može da oseti neke senzacije i pomogne joj da uradi oko 80% onoga što je nekada radila sa obe ruke.

Naučnici tvrde da su korak bliže bioničkoj ruci sa ovom najnovijom protetskom tehnikom, a doktori se nadaju da će i drugi uskoro imati koristi od ovog pristupa.

Karin, čije puno ime nije otkriveno, u studiji o dokazu koncepta objavljenoj u medicinskom časopisu Science Robot, godinama je koristila običnu protetičku ruku, ali ju je bilo teško kontrolisati. I kao i kod tehnološki najnaprednije protetike na tržištu, bilo je neprijatno, a ponekad čak i bolno za korišćenje. Povrh toga, 50-godišnjakinja iz Švedske, koja je izgubila ruku u poljoprivrednoj nesreći, više od 20 godina je živela sa strašnim fantomskim bolom u udovima.

Ruka radi već tri godine i odlično je integrisana sa telom

Karin je sada u stanju da drži i pušta predmete različitih oblika, okreće kvaku na vratima, uzima novčiće, priprema hranu, pakuje kofer i da obavlja mnoge druge praktične aktivnosti koje ranije nije mogla dobro da radi. Ruka radi tri godine, što je dobar znak da je dobro integrisan u njeno telo, kažu istraživači.

Pošto su nervi uključeni u aktivnost, rekao je doktor Ortiz Katalan, to takođe značajno smanjuje fantomski bol čiji nivo je pao sa 5 na 3, kaže studija, a njen patrljak je potpuno nestao. Rekla je da je takođe može i bolje da spava.

- Očekujemo da će bol nestati - rekao je dr Max Ortiz Katalan, koautor ove studje.

bionička ruka
foto: foto CNN From Ortiz-Catalan et al., Sci. Rob., 2023

Želimo da korisnici bioničke ruke budu ponosni na ono što jesu

Ruka ima potpuno prilagodljiv izgled. U Karinnom slučaju, namerno izgleda kao robot, tako da može da se „pokaže, a ne sakrije“, rekao je dr Frančesko Klemente, generalni direktor Prensilia, kompanije koja je razvila ruku.

- Želeli smo da korisnici budu ponosni na ono što jesu, a ne da se stide onoga što je izgubljeno - rekao je Celmente u saopštenju za javnost.

Ortiz Katalan je rekao da se ovaj postupak delimično razvio iz njegovog diplomskog rada, i da je bio oduševljen kada vidi da može da funkcioniše.

- Bilo je to dugo putovanje - rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track