DR MIRJANA LAPČEVIĆ: Moramo stvoriti bolje uslove obolelima od artritisa - od detinjstva do odraslog doba
Foto: Privatna Arhiva

Svetski dan borbe protiv artritisa

DR MIRJANA LAPČEVIĆ: Moramo stvoriti bolje uslove obolelima od artritisa - od detinjstva do odraslog doba

Vesti -

Svetski dan borbe protiv artritisa i ove godine obeležiće se pod sloganom „ U tvojim rukama je preduzmi akciju“ u organizaciji Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije ( ORS), a uz podršku Udruženja reumatologa Srbije (UReS), Udruženja roditelja dece obolele od reumatskih bolesti Srbije kao i sa Udruženja medicinskih sestara/tehničara i fizioterapeuta Srbije u reumatologiji.

- Cilj ovogodišnje kampanje je da ponudimo dublje razumevanje dugogodišnjeg životnog iskustva pojedinca sa reumatskim i koštanozglobnim bolestima. Ovo uključuje njihov put od detinjstva kao pedijatrijskog pacijenta do odraslog doba i kako bolet utiče na sve aspekte života, kao što su lični rast, zapošaljavnje, nega, zasnivanje porodice i starenje, može biti životno pitanje koje prati osobu od detinjstva do starosti, nije jednostavno „Živeti sa reumatskom bolešću u svim fazama života - istakla je prim. dr Mirjana Lapćevič, predsednik Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS).

Evropska alijansa udruženja u reumatologiju (EULAR) smatra da je neophodna saradnja udruženja obolelih od artritisa/reumatizma, zdravstvenih radnika u reumatologiji i naučnih reumatoloških društava u Evropi i promocija naučnog istraživanja, medicinskog obrazovanja i povećanja svest o reumatskim I koštano zglobnim bolestima (RMD) uz podršku državnih institucija (Ministarstva zdravlja RS, Ministarstva prosvete RS, Ministarstva za rad, Zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i RFZO-a.

- Svi zajedno možemo stvoriti uslove obolelima od artritisa da primene slogan “U tvojim je rukama, preduzmi akciju”.

U Srbiji Svetski dan artrtisa osim u Beogradu, obeležiće se u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Centralna manifestacija održana je danas u Beogradu u 15.30 sati ispred spomenika Knezu Mihailu, gde su se okupili članovi udruženja, kao i zdravstveni radnici iz Instituta za reumatologiju. Oni su pacijentima i zainteresovanim gradjanima davati besplatne savete vezane za reumatske bolesti. Svečana ceremonija završena je puštenjem balona i vežbama koje predstavljaju prevenciju oštećenja zglobova kod obolelih od artritisa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track