KLJUČNI U LEČENJU A UVEK DEFICITARNI: Srbiji treba bar još 100 mladih ANESTEZIOLOGA
Foto: Profimedia

Svetski dan anestezije i reanimacije

KLJUČNI U LEČENJU A UVEK DEFICITARNI: Srbiji treba bar još 100 mladih ANESTEZIOLOGA

Vesti -

Koliki je značaj lekara za anesteziju i reanimaciju u lečenju i životno ugroženih pacijenata, najviše smo shvatili u najtežim danima borbe protiv korona virusa. Međutim, na Svetski dan anestezije i reanimacije i dalje ista pitanja - zašto je profesija anesteziologa jedno od najdeficitarnijih zanimanja?

Anestezija eterom je prvi put primenjena 16. oktobra 1846. godine, i to je uz pronalazak penicilina, vakcine, stetoskopa, jedno je od najvažnijih medicinskih otkrića koja su promenila svet. - Trudimo se da iskoristimo 16. oktobar kao Dan anestezije da istaknemo značaj anesteziologa i probleme koji iz godine u godinu se menjaju. Ovogodišnja tema je lečenje pacijenata obolelih od raka, ali je već dugoročni problem sa kojim se susrećemo manjak anesteziologa, kaže Radmilo Janković, predsednik Udruženja anesteziologa Srbije i direktor Klinike za anesteziju UKC Niš.

Radmilo Jankovic
foto: Zorana Jevtić, Shutterstock

Prema njegovim rečima, ta situacija nije specifična samo za Srbiju, već za čitav svet. - Teška i iscrpljujuća specijalizacija i jako odgovoran posao. Često ste suočeni sa teškim ljudskim sudbinama, smrtnih ishodima i morate biti jako pažljivi tokom vođenja anestezije, a i moderna anesteziologija nije samo uspavljivanje pacijenta - objašnjava Janković. U Srbiji radi prema njegovim rečima radi oko hiljadu anesteziologa. - Ekspanzija privatne zdravstvene prakse, a i zahtevi za prisustvo anesteziologa ne samo u operacionoj sali već i za niz drugih zahvata i procedura – doveli su do ogromne potrebe za anesteziolozima, naveo je predsednik Udruženja anesteziologa Srbije. Da bi se popunio nedostatak, bilo bi potrebno još najmanje 100 mladih anesteziologa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track