RAK DOJKE JE IZLEČIV AKO SE OTKRIJE NA VREME: Preventivni pregledi za rano otkrivanje bolesti u 150 zdravstvenih ustanova u Srbiji

VAŽNO

RAK DOJKE JE IZLEČIV AKO SE OTKRIJE NA VREME: Preventivni pregledi za rano otkrivanje bolesti u 150 zdravstvenih ustanova u Srbiji

Vesti -

I ove nedelje su u 150 zdravstvenih ustanova organizovani bez uputa i zakazivanja preventivni pregledi dojki za žene starije od 40 godina i testovi za ranu dijagnostiku raka prostate za muškarace starije od 49 godina.

U hodnicima bolnica i Domova zdravlja gužve od ranog jutra. Na pregled bez uputa i zakazivanja najviše dolaze ljudi srednjih godina i stariji.

Pripremile Danijela Manić Stojilković, Jelena Marinović i Vanja Čolić Redovni pregledi su ključni za očuvanje zdravlja i blagovremeno otkrivanje potencijalnih problema, ističu lekari.

- Kad nađemo promenu na vreme i kada je dovoljno sitna da mi možemo da je odradimo i lečimo to je fantastično. Srećni mi i pacijenti prezadovoljni - ističe dr Anka Veljković, načelnica Službe za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku u ZC u Vranju.

dojke, rak, kancer, rak dojke, prevencija
foto: Shutterstock

I u Domu zdravlja u Nišu redovno rade preventivne preglede i organizuju akcije "Otvorena vrata".

- Svake subote već tri godine uzastopno i uvek imamo veliko interesovanje, naročito iz drugih gradova, jer nemaju sve ustanove mamografe - navodi Danijela Nešić, pomoćnik direktora DZ u Nišu.

Vranje dobija magnetnu rezonancu i specijaliste

Novi mamograf u Zdravstvenom centru u Vranju radi od pre nekoliko dana. Dobili su i dva skenera, iduće godine očekuju i magnetnu rezonancu, ali i specijaliste koji im nedostaju.

- Ono što je na nama i što je na Ministarstvu zdravlja jeste da smo dodelili 47 specijalizacija u ovom trenutku, osam supspecijalističkih grana - ukazuje dr Saša Đorđević, direktor Zdravstvenog centra u Vranju.

U Domu zdravlja u Nišu urađeno je oko 1.000 pregleda, a u Vranju i Zaječaru više od 200.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track