STUDIJA POKAZALA: Imune ćelije donatora pomažu pacijentima da izbegnu odbacivanje organa
Foto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

nova nada

STUDIJA POKAZALA: Imune ćelije donatora pomažu pacijentima da izbegnu odbacivanje organa

Vesti -

Transplantacija jetre može ljudima dati novi život, ali po cenu doživotnih lekova za suzbijanje imuniteta i njihovih rizika. Međutim, inovativni pristup imunosupresije daje nadu da se smanji ili eventualno eliminiše oslanjanje određenih pacijenata na lekove.

Nedelju dana pre transplantacije, primalac dobija infuziju specifičnih ćelija imunog sistema od donora - onih koje bi, u teoriji, mogle da ublaže svaki napad imunog sistema na novu "stranu" jetru. Ova taktika ima za cilj da pripremi imunološki sistem primaoca transplantacije da bolje toleriše tkivo jetre živog donora.

Rana studija pokazala da je pristup bezbedan

U ranoj studiji na 13 pacijenata koji su primili tkivo jetre od živog donora, istraživači su otkrili da je pristup bio bezbedan i izvodljiv.

- Godinu dana kasnije, pacijenti su pokazivali znake modifikovanog imunološkog odgovora na jetru donora - rekao je viši istraživač Angus Thomson, profesor imunologije i hirurgije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Pitsburgu, i dodao:

- To sugeriše da bi moglo biti moguće smanjiti doze lekova za suzbijanje imuniteta kod pacijenata ili ih odviknuti od toga.

Nedelju dana pre transplantacije, primalac dobija infuziju specifičnih ćelija imunog sistema od donora
Nedelju dana pre transplantacije, primalac dobija infuziju specifičnih ćelija imunog sistema od donorafoto: Profimedia

Imunosupresija odgovorna za većinu dugoročnih zdravstvenih rizika

Nalazi, objavljeni 11. oktobra u časopisu Science Translational Medicine, su "ohrabrujući", prema rečima eksperta koji nije uključen u istraživanje.

- Svaka strategija koja smanjuje količinu imunosupresije potrebne za pacijente sa transplantacijom je važna - rekao je dr Kris Sonendej, hirurški direktor programa transplantacije jetre živih donora na Univerzitetu u Mičigenu.

Ta hronična imunosupresija, rekao je Sonendej, odgovorna je za većinu dugoročnih zdravstvenih rizika sa kojima se suočavaju primaoci transplantacije - uključujući ne samo infekcije, već i različite vrste raka, kao i bolesti bubrega i srca.

(Kurir.rs/usnews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track