PROF. DR ALEKSANDAR STEFANOVIĆ: Skup je posvećen obeležavanju 100 godina od osnivanja Klinike za ginekologiju i akušerstvo
Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

18. Međunarodni kongres

PROF. DR ALEKSANDAR STEFANOVIĆ: Skup je posvećen obeležavanju 100 godina od osnivanja Klinike za ginekologiju i akušerstvo

Vesti -

Iako kongresi i simpozijumi Udruženja ginekologija i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske sada već imaju ozbiljnu tradiciju, ovogodišnji XVIII Međunarodni kongres UGOSCGRS je poseban jer je posvećen obeležavanju 100 godina od osnivanja Klinike za ginekologiju i akušerstva Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, danas najstarija ginekološko-akušerske zdravstvene ustanove u ovom delu Evrope.

- Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKCS je osnovana kao deo Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao izraz težnje tadašnjeg društva i države da se osnuje ustanova u koja će biti mesto na kom će dolaziti na svet potomstvo, gde će se o trudnicama i porodiljama brinuti na najbolji mogući način, ali i mesto će se školovati i obučavati budući naraštaji lekara i babica želeći da obezbede kvalifikovan kadar za ginekološke i porodičke službe u celoj zemlji. Imajući u vidu razvijenost celokupne zdravstvene službe u tom trenutku, osnivanje ginekološko-akušerske klinike je bio progresivan i vizionarski potez koji osigurava razvoj ginekološko-akušerske profesije za mnogo vremena - kaže prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS i predsednik Udruženja UGOSCGRS.

Jedno od najvećih porodilišta u regionu

Generacije lekara i profesora Medicinskog fakulteta, ističe Stefanović, su svojim radom čuvale ugled i unapređivale samu Kliniku, da bi ona danas bila glavno mesto edukacije budućih specijalista ginekologije i akušerstva, ali u isto vreme i poslednja nada za najkompleksnije pacijentkinje u teškom stanju iz cele Srbije, a i šire.

- Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKCS je jedno od najvećih porodilišta u regionu, mesto na kom se izvode najkompleksnije ginekološke onkološke operacije, endoskopske operacije, ustanova koja ima najveće iskustvo u lečenju kritično obolelih ginekoloških i akušerskih pacijentkinja, najveće iskustvo u brizi o najkomplikovanijim trudnoćama i mesto zbrinjavanja komplikacija iz drugih zdravstvenih ustanova. Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo se nalazi sedište Nacionalne banke reproduktivnih ćelija, tkiva i organa, Nacionalni referentni centar za očuvanje fertiliteta i onkofertilitet, Nacionalni referentni centar za lečenje trofoblastnih bolesti i Nacionalni centar za fetalnu ehokardiografiju.

Kako bismo ovaj važan jubilej obeležili na pravi način, priredili smo svečanu akademiju u Narodnom pozorištu u Beogradu 19.10.2023. uz učešće velikog broja istaknutih umetnika i uz prisustvo velikog broja zvanica.

- Takođe, u okviru XVIII Međunarodnog kongresa Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske održaće se specijalna svečana sesija posvećena 100 godina od osnivanja Klinike za ginekologiju i akušerstvo u kojoj će ušestvovati doajeni akušerstva, ginekološke hirurgije i onkologije, arteficijelnih reproduktivnih tehnologija, lečenja infertiliteta i neonatologije, a koji će predstaviti najvažnije događaje u dugoj istoriji Klinike.

Na kongresu učestvuje 79 predavača

Na Međunarodnom kongresu Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske učestvuje 79 predavača po pozivu iz Velike Britanije, Rusije, Nemačke, Italije, Francuske, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, kao i iz konstitutivnih članica Udruženja - Crne Gore, Republike Srpske i Srbije, koji će održati predavanja kroz ukupno 22 sesije.

- Pored predavača po pozivu i slobodnih saopštenja, ove godine na kongresu će biti održane i dve sesije Skraćenih komunikacija u kojima će izlagači biti mlađi autori koji predstavljaju budućnost naše profesije. Takođe, u okviru Kongresa biće održan i II Međunarodni simpozijum Udruženja za očuvanje fertiliteta i onkofertilitet Srbije, nacionalnog udruženja posvećenog ovoj kompleksnoj i osetljivoj oblasti koja svakim danom postaje sve više zastupljena u kliničkoj praksi. Pored toga što predstavljaju važne forume za razmenu ideja i iskustava, ovako veliki stručni skupovi predstavljaju i jedinstvene prilike za formiranje kontakata između etabliranih stručnjaka i lekara praktičara, a te veze takođe predstavljaju resurs kojim ulažemo u budućnost. Nadamo se da ćemo ovim aktivnostima na dostojanstven način obeležiti 100 godina od osnivanja Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univezitetskog kliničkog centra Srbije, kao i da će ovogodišnji kongres biti korak unapred u odnosu na prethodne koje je Udruženje organizovalo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track