ODRŽAN HUMANITARNI RUŽIČASTI KONCERT: Podrška damama obolelim od RAKA DOJKE
Foto: foto: Mina Pavlović

Sopran Teuta ASLLANI

ODRŽAN HUMANITARNI RUŽIČASTI KONCERT: Podrška damama obolelim od RAKA DOJKE

Vesti -

U atrijumu Narodnog muzeju sinoć je održan humanitarni koncert, u organizaciji soprana Teute Asllani zajedno sa damama iz udruženju žena lečenih i obolelih od karcinoma dojke „Budimo zajedno“, a povodom obeležavanja ružičastog oktobra, meseca borbe protiv raka dojke.

Operska diva Teuta Asllani, koja je i sama pre nekoliko godina prošla kroz borbu sa rakom dojke, na ovaj način želi da da podršku svim ženama koje su trenutno u procesu lečenja.

Pored Teute Asllani, koja je otvorila koncert, pa tokom večeri izvela još nekoliko odabranih numera, na sceni su se smenjivali i gosti Anastasija Holc, sopran, Nataša Rašić, mecosopran i mlada Petra Miljković koja je odsvirala nekoliko kompozicija na violon čelu. Numere su bile praćene nastupom plesnog para Bojane Jovanović i Miše Plavšića.

Dame iz Udruženja "Budimo zajedno" na otvaranju koncerta podsetile su sve prisutne na poražavajuću statistiku u Evropi, ali i u Srbiji po broju obolelih i preminulih od raka dojke.

Pod sloganom „Nađi vremena za sebe“ poruka ovogo humanitarnog događaja jeste podsećanje na važnost preventivnih pregleda dojki kako bi se na vreme uočile sve promene, pristupilo se lečenju i postigao pozitivan ishod. Prihod od donacija sa događaja namenjen je Udruženju žena lečenih i obolelih od karcinoma dojke „Budimo zajedno“ čiji je cilj da pruži informacije i psihološku podršku ženama obolelim i lečenim od raka dojke, kako bi se što pre i lakše vratile normalnom životu, kao i njihovim porodicama. Udruženje radi na prevenciji raka dojke i edukaciji ženske populacije o potrebi preventivnih i redovnih pregleda.

Surova statistika raka dojke u Srbiji

U našoj zemlji rak dojke vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena.

- Ova maligna bolest predstavlja i jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji i on je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena od 45. do 64. godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji se godišnje registruje 4.368 novoobolelih, a 1.782 žene umru od raka dojke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track