VELIKI KAŠALJ NIJE ZABORAVLJENA BOLEST: Epidemija proglašena u Splitu, u Beogradu ove godine zabeleženo 36 slučajeva
Foto: Profimedia

Bolest je najčešća među decom

VELIKI KAŠALJ NIJE ZABORAVLJENA BOLEST: Epidemija proglašena u Splitu, u Beogradu ove godine zabeleženo 36 slučajeva

Vesti -

Nakon Splita, veliki kašalj se počeo širiti i Zagrebom. Ovom virusnom infekcijom respiratornog sistema, koju karakteriše jak kašalj, u poslednjih 10 dana zaraženo je 10 osoba. Stručnjaci ističu da većina ljudi ne treba da se plaši ove bolesti, ali da ona može biti veoma opasna za najmlađe.

Prema informacijama sa portala vijesti.hrt.hr, prijavljeno je oko 110 slučajeva velikog kašlja u Hrvatskoj, od toga čak sedamdeset slučajeva je iz Splitsko-dalmatinske regije. U Splitu je proglašena epidemija velikog kašlja, a sada su se prvi oboleli pojavili i u Zagrebu gde je zabeleženo 14 slučajeva.

Hrvatska nije daleko, a opasnost od širenja zaraze postoji i u Srbiji. Samo u Beogradu ove godine registrovano 36 obolelih od pertusisa tj. velikog kašlja, zbog kojeg usled komplikacija dolazi do zapaljenja pluća, a nekada i smrti, piše Politika.

Iako se veliki kašalj smatra davno zaboravljenom bolešću, s vremena na vreme se pojavljuje, najčešće među decom. Ove godine u prestonici je zabeležen nešto veći broj obolelih, zbog čega su roditelji zabrinuto tražili savete lekara.

pregled kod pedijatra
foto: Profimedia

Prvi simptomi javljaju se nakon 7-10 dana od kontakta

Primarijus dr Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, pojašnjava da je veliki kašalj ili pertusis akutno zarazno oboljenje izazvano bakterijom Bordetella pertussis.

Nakon perioda od sedam do 10 dana (najduže 21 dan) od kontakta sa obolelom osobom, dolazi do pojave prvih simptoma bolesti. U tipičnoj kliničkoj slici velikog kašlja prepoznaju se tri stadijuma oboljenja.

U kataralnom stadijumu su dominantni simptomi i znaci slični prehladi (kijanje, curenje iz nosa, blago povišena telesna temperatura ili odsutnost njenog porasta, blag kašalj), koji traju jednu do dve nedelje. U drugom, paroksizmalnom stadijumu, sa pojačavanjem simptoma i znakova oboljenja iz prvog stadijuma dolazi do značajnog pogoršanja tegoba u smislu intenziteta i učestalosti kašlja sa paroksizmima, naročito tokom noći.

Vakcina kao najefikasnija mera prevencije

Najefikasnija mera prevencije velikog kašlja je vakcinacija. Ona je u skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima obavezna za sva lica određenog uzrasta.

Imunizacija protiv velikog kašlja počinje kod beba sa navršena dva meseca i sprovodi se petovalentnom vakcinom u tri doze sa razmakom od najmanje četiri nedelje između doza. Prva revakcina se daje u drugoj godini, godinu dana (najkraće šest meseci) nakon sprovedene primarne serije petovalentnom vakcinom. Druga revakcina se sprovodi četvorovalentnom vakcinom i daje se u okviru priprema za polazak u prvi razred osnovne škole (najkasnije u toku prvog razreda), piše list Politika.

(kurir.rs/vijesti.hrt.hr, politika.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track