BESPLATNE RADIONICE POVODOM OBELEŽAVANJA EVROPSKE NEDELJE (NE)PLODNOSTI: Saveti nutricioniste i psihologa 7. i 9. novembra
Foto: Shutterstock

UDRUŽENJE Šansa za roditeljstvo

BESPLATNE RADIONICE POVODOM OBELEŽAVANJA EVROPSKE NEDELJE (NE)PLODNOSTI: Saveti nutricioniste i psihologa 7. i 9. novembra

Vesti -


Kao i predhodnih godina, jedna nedelja u novembru mesecu rezervisana je za nedelju u kojoj se aktivno govori o neplodnosti i obeležava je čitava Evropa. Iako je za naše udruženje ova tema svakodnevica, Nedelju (ne)plodnosti već osmi put obeležavamo u Srbiji i trudimo se da u ovom periodu produbimo ovu tematiku i skrenemo pažnju i onima koje ona ne dotiče, a sve u cilju razbijanja predrasuda i ukazivanja na poteškoće koje neplodnost izaziva, kažu u Udruženju "Šansa za roditeljstvo".

Evropska nedelja (ne)plodnosti ove godine obeležava se od 6. do 12. novembra u različitim zemljama širom Evrope, među članicama krovnog evropskog Udruženja Fertility Europe, pa će i Udruženje "Šansa za roditeljstvo" obeležiti ovaj događaj u Srbiji.

- Neplodnost možemo razgranati na milion komadića koji razaraju onoga ko kroz nju prolazi, od fizičkih do psihičkih poteškoća, preko pritisaka okoline, nerazumevanja i neuklapanja. Kada bismo pokušali da raščlanimo neplodnost na sve te poteškoće pojedinačno, bilo bi potrebno mnogo ovakvih nedelja. Zato smo u nedelji neplodnosti glasniji, bučniji i udruženiji. Ove godine smo odlučili da približimo dve teme kroz dve veoma zanimljive radionice u Udruženju, a naši saradnici i prijatelji će nam biti pomoć i podrška u ovim aktivnostima - kažu u Udruženju "Šansa za roditeljstvo".

Želeli smo, navode u saopštenju, da se sa vama susretnemo licem u lice i porazgovaramo o temama o kojima često razgovaramo u našim komunikacijama.

- Osvrnućemo se na najvažniji deo procedure vantelesne oplodnje i lečenja neplodnosti – a to je psihološki aspekat, dok ćemo poseban akcenat staviti i na našu najčešću nedoumicu – suplementaciju na putu ka roditeljstvu.

negativan test za trudnoću
foto: Profimedia

Kao i uvek za obe radionice ULAZ JE BESPLATAN!

- Uz obostrano zadovoljstvo, kroz više prijateljski, nego saradnički dogovor, naši prijatelji iz Babylab-a nam dovode u goste dijetetičara i nutricionistu Mariju Stajić koja će nam približiti pitanje promene navika u ishrani. Na ovom susretu dobićemo savete kako doći do balansirane ishrane koja može da nam bude korisna, a i vrlo značajno može uticati na opšte zdravlje, a samim tim i na plodnost. Priprema za VTO proceduru, uvećan BMI index i korist od suplemenata u pripremi za proceduru i trudnoću su česta nedoumica svih nas i ovo je prilika da na sve njih odgovorimo - kažu u Udruženju i dodaju:

- Ova veoma zanimljiva radionica pod nazivom ISHRANA I/ILI SUPLEMENTACIJA – PITAMO NUTRICIONISTU I BABYLAB je na programu u utorak, 7. novembra od 17 h u našem prostoru u Kneza Miloša 6 u Beogradu.

Druga, jako bitna aktivnost u Nedelji neplodnosti je radionica sa psihologom.

- Naša draga Milica Glintić, većini vrlo dobro poznata kao kreator našeg Zida nade, koja nam često pomaže da prevaziđemo probleme na koje nailazimo potrudiće se i na ovoj radionici da zagrebe po onim osećajima koje krijemo duboko u sebi i pronađemo način da ih se oslobodimo.

Ova zanimljiva radionica RAZGOVORI O NEPLODNOSTI – PSIHOLOG U ŠANSI je na programu 9. novembra (četvrtak) od 17 h na našoj dobro poznatoj adresi Kneza Miloša 6.

- Znamo koliko je ponekad teško nositi se sa problemima koje neplodnost nosi i nameće nam, i zaista nam je veoma važno da je i stručna pomoć uz nas i da nas sprovede lakše i jednostavnije do našeg cilja… Ili da nam, jednostavno, pomogne samo kod te jedne prepreke koja nam izgleda nepremostiva u određenom momentu. Zato nam se pridružite i iskoristite priliku da budete deo grupe koja uz stručnu pomoć i iskustveno pruža ohrabrenje i podršku - - navode u Udruženju "Šansa za roditeljstvo".

Evropska Nedelja (ne)plodnosti pokrenuta je 2016. godine sa ciljem da se što više govori o problemu neplodnosti u Evropi, a glavni organizator je evropsko krovno pacijentsko udruženje Fertility Europe. Udruženje Šansa za roditeljstvo već nekoliko godina je aktivni član ove evropske asocijacije. Ove godine, Nedelja (ne)plodnosti ima za cilj da podigne svest o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja na izazovnom putovanju ka potomstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track