EVROPSKA NEDELJA (NE)PLODNOSTI OBELEŽAVA SE I U SRBIJI: Prijavite se za radionice o suplementaciji i psihološkoj podršci
Foto: Shutterstock

Šansa za roditeljstvo

EVROPSKA NEDELJA (NE)PLODNOSTI OBELEŽAVA SE I U SRBIJI: Prijavite se za radionice o suplementaciji i psihološkoj podršci

Vesti -

Evropska nedelja (ne)plodnosti ove godine obeležava se od 6. do 12. novembra u različitim zemljama širom Evrope, među članicama krovnog evropskog udruženja Fertility Europe. Udruženje Šansa za roditeljstvo obeležiće ovaj događaj u Srbiji.

Ovogodišnja Nedelja neplodnosti, na nivou čitave Evrope obeležava se pod sloganom „Um je važan“, pokušavajući na taj način da ukaže na psihološki pritisak i poteškoće koje neplodnost izaziva kod onih koji se sa njom suočavaju ili bezuspešno prolaze.

- Neplodnost možemo razgranati na milion komadića koji razaraju onoga ko kroz nju prolazi, od fizičkih do psihičkih poteškoća, preko pritisaka okoline, nerazumevanja i neuklapanja. Kada bismo pokušali da raščlanimo neplodnost na sve te poteškoće pojedinačno, bilo bi potrebno mnogo ovakvih nedelja. Zato smo u nedelji neplodnosti glasniji, bučniji i udruženiji. Ove godine smo odlučili da približimo dve teme kroz dve veoma zanimljive radionice u Udruženju. Jedna je na temu suplementacije i održaće se u utorak, dok će se radionica sa psihologom održati u četvrtak od 17 časova..“ – izjavila je Dragana Krstić iz Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Ukazivanje na značaj lečenja neplodnosti, kao na važnost sagledavanja psihološkog aspekta lečenja deo su svakodnevnog rada Udruženja Šansa za roditeljstvo. Psihološki pritisak prisutan je u svim segmentima lečenja, od suočavanja sa problemom neplodnosti, do pritisaka javnosti i okoline, suočavanjima sa neuspehom...

Kao pomoć u prevazilaženju ovog problema, najbolje se pokazao susret „licem u lice“ sa onima koji prolaze istim putem ka roditeljstvu, sa svim osećajima i poteškoćama.

- Iako je za naše udruženje ova tema svakodnevica, Nedelju (ne)plodnosti već osmi put obeležavamo u Srbiji i trudimo se da u ovom periodu produbimo ovu tematiku i skrenemo pažnju i onima koje ona ne dotiče, a sve u cilju razbijanja predrasuda i ukazivanja na poteškoće koje neplodnost izaziva. Znamo koliko je ponekad teško nositi se sa problemima koje neplodnost nosi i nameće nam, i zaista nam je veoma važno da je, osim podrške onih koji isto prolaze i razumeju nas, i stručna pomoć uz nas i da nas sprovede lakše i jednostavnije do našeg cilja… Ili da nam, jednostavno, pomogne samo kod te jedne prepreke koja nam izgleda nepremostiva u određenom momentu. Sa tim ciljem se i sastajemo na radionicama zakazanim ponodom obeležavanja nedelje (ne)plodnosti – zaključila je Dragana Krstić, predstavnica Udruženja.

Zbog ograničenog broja mesta prijave za radionice su obavezne putem sajta www.sansazaroditeljstvo.org.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track