ALCHAJMEROVA BOLEST OTKRIVAĆE SE OBIČNIM OČNIM PREGLEDOM: Naučnici razvili kapi za testiranje i više ništa nije isto
Foto: Shutterstock

Pomeranje granica

ALCHAJMEROVA BOLEST OTKRIVAĆE SE OBIČNIM OČNIM PREGLEDOM: Naučnici razvili kapi za testiranje i više ništa nije isto

Vesti -


Današnja napredna medicina otkrila je mogućnost da se Alchajmerova bolest dijagnostikuje samo jednim pregledom oka, a ova metoda bi za par godina mogla biti toliko napredna da bi se mogla primeniti i kod vašeg lokalnog optičara. Ovakvo rano otkrivanje ove ozbiljne bolesti moglo bi da spreči njen dalji razvoj i da je uspešnije leči nego kada se otkrije u kasnijim fazama. Postupak dijagnostikovanja ove bolesti bi uz ovakav pregled mogao biti znatno jeftiniji i efikasniji.

Rano otkrivanje bilo koje bolesti, pa i Alchajmerove, donosi mnogo veće mogućnosti lečenja i zaustavljanja razvoja bolesti. Ispravna dijagnostika takođe može doprineti pronalaženju nove, efikasnije terapije za ovu degenerativnu bolest, koja, ako se ne leči dovoljno rano, u najvećem procentu pacijenata dovodi do smrti.

Dijagnoza Alchajmerove bolesti do sada je bila komplikovana

Alchajmerova bolest i njena dijagnoza podrazumevaju mnogo komplikovanih testova, jer je to ozbiljna bolest mozga. Naučnici u Velikoj Britaniji razvili su neku vrstu kapi za oči koje se koriste za testiranje prisustva ove bolesti u organizmu. Samo jednim testom sa ovim kapima moguće je otkriti kakve se ćelije kriju u mrežnjači. Pošto su ćelije mrežnjače izuzetno fotosenzitivne, i pošto je retina direktno povezana sa mozgom i šalje električne impulse u mozak, zbog čega vidimo sliku, oštećenje ovih ćelija direktno implicira smrt moždane ćelije.

Alchajmerova Bolest

Uskoro slična dijagnostika za Parkinsonovu bolest i glaukom

Kapljicama koje su razvili naučnici, a koje pokazuju razlog odumiranja ćelija retine, razvoj Alchajmerove bolesti može se utvrditi sa gotovo stoprocentnom sigurnošću, čak i 20 godina unapred. Naučnici rade na razvoju iste dijagnostike za rano otkrivanje Parkinsonove bolesti i glaukoma.

(Izvor: Dioptrija.hr/Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track