Najnovije vesti

PRVA OPERACIJA RAKA PANKREASA U SRBIJI: Lekari Urgentnog centra UKCS spasili život 67-godišnjoj pacijentkinji
Foto: Shutterstock

svetski uspeh

PRVA OPERACIJA RAKA PANKREASA U SRBIJI: Lekari Urgentnog centra UKCS spasili život 67-godišnjoj pacijentkinji

Vesti

Lekari Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) kompleksnim hiruškim zahratom spasili su život ženi oboleloj od raka pankreasa.

Ova operacija u našoj zemlji izvedena je prvi put a u svetu se izvodi u malom broju centara.

Sama procedura je, između ostalog, specifična u tome što podrazumeva i rekonstrukciju glavne crevne vene a pacijentkinji je o ovom zahvatu izvađen značajan deo abdominalnih organa.

Pacijentkinja M. S. sa rakom pankreasa, stara 67 godina, koja je iz unutrašnjosti Srbije, pre nešto više od dve nedelje podvrgnuita je ovom hirurškom zahvatu.

S obzirom na to da je postoperativni oporavak prošao odlično, ona se već otpušta iz bolnice i odlazi kući.

Tokom ove operacije odstranjuje se tumor pankreasa u celosti i radi se rekonstrukcija glavne crevne vene
Tokom ove operacije odstranjuje se tumor pankreasa u celosti i radi se rekonstrukcija glavne crevne vene foto: Shutterstock

Ova kompleksna procedura izazov je i za velike svetske centre

Veoma kompleksnu proceduru izveo je multidisciplinarni tim na čelu sa hirurgom dr Milošem Bracanovićem, a činili su ga i prof. dr Nenad Ivančević, dr Nenad Jakovljević, dr Jelena Mitrović, dr Mateja Petrović, radiolozi Bora Lukić, Jelica Vukmirović, Tijana Tomić i anesteziolozi Nataša Pavlović, Milena Kekić i Ivan Stoimirov.

Dr Miloš Bracanović objasnio je da se radi o veoma kompleksnoj operaciji APPELBY, koja predstavlja izazov za svetske centre.

Za njega lično najveći uspeh je što se pacijentkinja dobro oseća i odlazi kući.

- U hiriškom smislu APPELBY procedura je ekstremno zahtevna i kompleksna, a za ishod i uspeh bitno je da je pacijent prošao bez komplikacija. Radi se o proceduri lečenja uznapredovalih karcinoma pankreasa kod kojih je došlo do infiltracije glavnog arterijskog stabla koje snabdeva krvlju jetru, želudac, pankeras i slezinu. Tokom ove operacije odstranjuje se tumor pankreasa u celosti, sa najvećim delom odnosno skoro celim želucem, pankreasom, slezinom i arterijskim stablom, uz odstranjivanje pripadajućih limfnih čvorova i rekonstrukciju glavne crevne vene - objašnjava dr Bracanović.

hirurzi, operacija, operaciona sala, hirurška intervencija, hirurg
foto: Shutterstock

Pacijentkinja u potpunosti povratila kvalitet života bez ikakvih bolova

Ovako opsežne operacije, prema njegovim rečima, izvode se u visokospecijalizovanim centrima jer su radiološka procena, stručan hirurški i anesteziološki tim presudni za uspešan ishod.

- Preoperativno, sa kolegama sa radiologije urađena je adekvatna procena i priprema koja je doprinela da operacije prođe bez komplikacije. Najčešće komplikacije ove procedure su „otkazivanje“ jetre, krvarenje, ali i popuštanja anastomoze koja se pravi između creva i malog preostalog dela želuca. U tom smislu, anesteziološki tim i intenzivna nega su u postopertivnom periodu značajno doprineli da pacijentkinja bude otpuštenja kući bez ikakvih komplikacija - kaže dr Bracanović.

Pacijentkinja je bolest otkrila nakon epizode jakih bolova u stomaku, nakon čega je na kompjuterizovovanoj tomografiji (CT) dijagnostikovan tumor pankreasa. Iz regionalnog zdravstvenog centra poslata je u UKCS, a svojoj kući vraća se bez bolova.

Ne samo da joj je spasen i produžen i život, već je u potpunosti povratila kvalitet života bez ikakvih bolova, stoji u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track