U SRBIJI GODIŠNJE VIŠE OD 150 MALIŠANA DOBIJE DIJAGNOZU: Ali ljubav, razumevanje i podrška pobeđuju DIJABETES
Foto: Shutterstock

UDRUŽENJE ALARM:

U SRBIJI GODIŠNJE VIŠE OD 150 MALIŠANA DOBIJE DIJAGNOZU: Ali ljubav, razumevanje i podrška pobeđuju DIJABETES

Vesti -


Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa koji je u utorak, 14.
novembra, Udruženje ,,Alarm" sprema novu akciju. Tog dana će se u mnogim osnovnim i srednjim školama u Srbiji u 12 časova puštati baloni Udruženja, simbolično, s ciljem da deca obolela od dijabetesa u našem društvu budu vidljivija. Osim toga, Udruženje će biti aktivno i u centru grada, razgovarati sa ljudima, deliti balone i informisati građane o šećernoj bolesti, te na taj način oboležeti ovaj dan.

Nakon uspešnih akcija i tribine koju je Udruženje održalo na temu ,,Deca i mladi sa dijabetesom u Srbiji danas", a na kojoj su osim istaknutih stručnjaka učestvovali i ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić i ministar turizma i omladine Husein Memić, Udruženje ,,Alarm" nastavlja da se bori za bolji položaj dece sa dijabetesom.

Miroslav Stević, predsednik Udruženja ,,Alarm” rekao je da je Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti savršena prilika da javnost obrati pažnju na decu sa dijabetesom, i prihvati ih onakvom kakva ona jesu, bez predrasuda i ograničenja.

- "Alarm" je tu da pruži podršku porodici i deci, obezbedi savete i edukacije i preduzime potrebne korake kako bi ih zaštitili od diskriminacije. Naše Udruženje je siguran prostor gde se svako obolelo dete i njegov roditelj osećaju zaštićeno i podržano, gde svaka suza postaje osmeh, a svaki izazov prilika za rast. Moto ovogodišnjeg Dana dijabetesa je – "Ljubav, razumevanje i podrška pobeđuju dijabetes", a "Alarm" je tu da doprinese svakoj pobedi i olakša borbe - istakao je Stević i dodao da se Udruženje "Alarm" bori za veću dostupnost zdravstvene zaštite za osobe sa dijabetesom.

Svetki dan dijabetesa
foto: Promo

U Udruženju "Alarma" podsećaju da zvanične statistike za Srbiju ne postoje, ali da procene kažu da trenutno oko 800.000 ljudi u našoj zemlji boluje od dijabetesa, a da više od 150 dece godišnje dobija ovu dijagnozu. Nažalost, ova brojka stalno raste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track