U SRBIJI SPASILI ŽENU OPERACIJOM NA KOJU SE NIKO NE USUĐUJE! Hirurzi u inostranstvu u NEVERICI: Sa ovom dijagnozom NEMATE ŠANSE!
Foto: UKCS

BRAVURA SRPSKIH LEKARA

U SRBIJI SPASILI ŽENU OPERACIJOM NA KOJU SE NIKO NE USUĐUJE! Hirurzi u inostranstvu u NEVERICI: Sa ovom dijagnozom NEMATE ŠANSE!

Vesti -

Mnogo je izazova bilo tokom operacije koja je trajala punih šest sati. Pacijentkinji koja je bolovala od karcinoma pankreasa je izvađen značajan deo abdominalnih organa, a sama procedura je, između ostalog, specifična u tome što podrazumeva i rekonstrukciju glavne crevne vene.

Pacijentkinja je bolest otkrila nakon epizode jakih bolova u stomaku, nakon čega je dijagnostikovan tumor pankreasa. Iz regionalnog zdravstvenog centra poslata je u UKCS, a svojoj kući vraća se bez bolova.

Milorad Bracanović
foto: Kurir televizija

Gost emisije Puls Srbije upravo je vođa ovog tima lekara, doktor Miloš Bracanović.

Objasnio je zbog čega je operacija morala da traje čak šest sati:

- Da bi se uradila ovakva operacija neoohodna je temeljna priprema i da traje toliko dugo. Mi operacije ne delimo na osnovu vremenskog intervala nago na osnovu posla koji treba da obavimo kako bi pacijentu bilo dobro.

Bilo je jasno da je oboljenje veoma teško i da će operacija biti jako kompleksna sa neizvesnim ishodom.

- Učestvovao je veliki broj ljudi zato što smo mi ovu pacijentkinju preuzeli na lečenje i regionalnog centra. Oni su dijagnostikovali problem. Primili smo tu pacijentkinju i u toj inicijalnoj dijagnostici i gledali kakav je odnos tumora sa ostalim delovima i da li je nju moguće operisati - rekao je Bracanović i dodao:

03:07

SPASLI ŽENU OPERACIJOM NA KOJU SE NIKO NE USUĐUJE! Vođa tima lekara otkriva šta je bilo NAJTEŽE, hirurzi u inostranstvu U NEVERICI

- Ja sam sa kolegama video o kakvoj se vrsti tumora radi i znali smo da će operacija biti veoma kompleksna. Moram da vam kažem da pacijenti sa takvom lokalizacijom uglavnom nisu imali nikakvu šansu za dalje lečenje. Mi to zovemo palijativna nega, i vi možete pacijentima samo da ublažite bolove da manje pate. Ona je imala jako teške bolove.

Poduhvat na koji su se na kraju odlučili radi se veoma retko:

- Obavestili smo rodbinu da operacija takvih pacijenata može proći jako loše što podrazumeva i smrtni ishod. Ja već duže radim ovaj posao i moram da kažem da su ovakve operacije zaista retke. Morate da budete jako oprezni kada prilazite glavnom krvnom sudu da biste odstranili to stablo i sve ostalo što ide uz to. Raritet ove operacije jeste što se vadi stablo iz aorte koja je glavni krvni sud u stomaku. Odatle polaze arterijski krvni sudovi koji ishranjuju unutrašnje organe, pre svega jetru. Najveća kompikacija je da jetra ne otkaže.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:26

HIRURG IZ NOVOG PAZARA ZA KURIR: Povređenom uradili skener glave, OVO smo videli! Iz MUP: Nakon pucnjave, V.M. uradio LUDU stvar!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track