Najnovije vesti

NORDIJSKO HODANJE U BORBI PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI: Štapove u ruke i uživanje koje zdravlje čuva može da počne
Foto: Privatna Arhiva

Važno je

NORDIJSKO HODANJE U BORBI PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI: Štapove u ruke i uživanje koje zdravlje čuva može da počne

Vesti -

Svetski dan borbe protiv dijabetesa, koji se širom sveta tradicionalno
obeležava 14. novembra, u Kragujevcu je ove godine bio u duhu edukacije i sporta. Više od 30 polaznika besplatne škole nordijskog hodanja, koja je trajala dva meseca u sklopu projekta „Otvori plavi krug“, juče je imalo završni trening.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa, koji se širom sveta tradicionalno obeležava 14. novembra, u Kragujevcu je ove godine bio u duhu edukacije i sporta. Više od 30 polaznika besplatne škole nordijskog hodanja, koja je trajala dva meseca u sklopu projekta „Otvori plavi krug“, juče je imalo završni trening.

Posle više od 20 treninga na otvorenom i izleta po okolini Kragujevca, naši članovi su stekli osnovna znanja o ovoj popularnoj disciplini i što je još važnije bili fizički aktivni, a to je jedna od najvažnijih mera dobrog upravljanja i života sa dijabetesom. Ovo je za sve nas bilo jedno novo iskustvo. Omogućilo nam je da se upoznamo, povežemo, razmenimo iskustva i stvorimo uspomene koje će mnogi pamtiti verovatno za ceo život. Nordijsko hodanje je izazvalo veliko interesovanje naših sugrađana i nadam se da ćemo ovu aktivnost moći da uvrstimo u planove za sledeću godinu – izjavio je Borko Marinković, predsednik Društva za borbu protiv šećerne bolesti Kragujevca, koje je u saradnji sa projektom „Otvori plavi krug“ dovelo nordijskog hodanje u naš grad.

U sportskom centru „Iskra“ učesnici projekta, ali i svi zainteresovani, mogli su da izmere šećer u krvi, da provere težinu i da se konsultuju sa lekarom Doma zdravlja Kragujevac. Uz podršku kragujevačkog Instituta za javno zdravlje održano je i edukativno predavanje o dijabetesu i važnosti njegove prevencije. Završni trening održan je simbolično na Svetski dan borbe protiv dijabetesa, kako bi se skrenula pažnja javnosti na šećernu bolest, jednu od vodećih nezaraznih bolesti širom sveta.

Šećerna bolest, i sve bolesti koje idu uz nju, je danas ozbiljan problem kako za obolele tako i za njihovu porodicu i društvo u celini. Veliki broj obolelih ni ne zna da je oboleo, i zbog toga je prepoznavanje dijabetesa jedna od najvažnijih stvari kojima treba da se bavi zdravstveni sistem. Zato mi lekari i medicinske sestre Klinike za endokrinu podržavamo ovakve akcije kojima se povećava društvena svest o dijabetesu – rekao je prof. dr Aleksandar Đukić, načelnik Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma UKC Kragujevac.

Ujedinjene nacije proglasile su 14. novembar za Svetski dan borbe protiv dijabetesa pre više od 30 godina.

Prema podacima Međunarodne dijabetes federacije procenjuje se da u svetu trenutno 537 miliona osoba ima dijabetes, a projekcije rasta su zabrinjavajuće, zbog čega se dijabetes smatra pravom pandemijom 21. veka.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut”, Srbija sa oko 770.000 osoba sa dijabetesom spada u grupu zemalja sa visokom stopom obolelih i među najugroženijima je u Evropi. U proseku svaka deseta osoba u svetu boluje od dijabetesa, a u Srbiji čak svaka osma. Više od trećine njih ili oko 300.000 ljudi u Srbiji nije ni svesno svoje bolesti.

dijabetes
foto: Privatna Arhiva

Škola nordijskog hodanja u Kragujevcu jedna je u nizu aktivnosti sprovedenih tokom tri godine trajanja projekta „Otvori plavi krug“, najvećeg projekta za prevenciju dijabetesa u našoj zemlji. Posvećen prevenciji i borbi protiv dijabetesa u urbanim sredinama kroz fizičku aktivnost i edukaciju, „Otvori plavi krug“ pokrenut je u Beogradu 2020. godine, a u prethodnom periodu u saradnji sa brojnim udruženjima pacijenata i zdravstvenim ustanovama realizovan je niz aktivnosti u većem broju gradova širom zemlje.

Osobe sa dijabetesom, oni koji su u riziku od ove bolesti i građani koji samo žele da razviju zdrave životne navike, imali su prilike da učestvuju u organizovanim grupnim šetnjama, planinarskim šetnjama i edukacijama, kao i da uče nordijsko hodanje. Više informacija o zajednici „Otvori plavi krug“, istoimenoj aplikaciji, kao i rasporedu organizovanih šetnji i aktiviranju donacija, možete pronaći na otvoriplavikrug.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track