PODRŠKA MALIM DIVOVIMA VEĆA NEGO IKADA: Klinika za pedijatriju u Nišu ove godine dobila je dva inkubatora
Foto: udruženje Mali Div

Svetski dan prevremeno rođene dece

PODRŠKA MALIM DIVOVIMA VEĆA NEGO IKADA: Klinika za pedijatriju u Nišu ove godine dobila je dva inkubatora

Vesti -

U svetu i Srbiji 17. novembra obeležava se Svetski dan prevremeno rođene dece, a ovaj datum ove godine nekoliko medicinskih ustanova koje imaju neonatološka odeljenja u Srbiji dočekuju sa boljom medicinskom opremom neophodnom za zbrinjavanje prevremeno rođene dece.

Klinika za pedijatriju u Nišu ove godine dobila je dva inkubatora u vrednosti oko 2.600.000 dinara uz podršku udruženja Mali Div i poznate frarmaceutske kuće. Na nedavno odigranoj utakmici ABA lige u meču protiv Igokee, Košarkaški klub Partizan nosio je crno-ljubičaste dresove u čast Malih Divova, a izdvojeno je i 1.520.000 dinara za novi inkubator za ovu kliniku.

Svaka 11. beba u Srbiji, odnosno 4,000 godišnje, se rodi prevremeno. U Nišu od prosečno 3500 rođenih beba, 500 je rođeno pre vremena. Potrebu za savremenijom opremom, između ostalih, ima i Neonatološki centar Kliničkog centra Kragujevac, koji kao regionalni centar pokriva 30 porodilišta.

- Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije Mali Div zahvaljuje se svima koji su učinili da Klinika za pedijatriju u Nišu kraj 2023. godine dočeka sa boljom medicinskom opremom. Za osnivače i aktiviste našeg udruženja veoma je važno da se u Srbiji što pre promeni porazna statistika koja ukazuje da se procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće od 30 do čak 60%. U tom smislu veoma je važna opremljenost neonatoloških ustanova i centara, kao i podrška roditeljima,” kaže Vera Bikicki Ivezić, predsednica Udruženja Mali Div.

Košarkaški klub Partizan nosio je crno-ljubičaste dresove u čast Malih Divova
Košarkaški klub Partizan nosio je crno-ljubičaste dresove u čast Malih Divovafoto: urduženje Mali Div

U Srbiji na 20 prevremeno rođenih beba dolazi jedna medicinska sestra

Rezultati ankete u kojoj je učestvovalo preko 500 roditelja iz zatvorene FB grupe Udruženja koja broji preko 9,500 članova, pokazali su da napredni programi razvojne nege nisu dostupni za 82% roditelja. Takođe, 61% odsto roditelja prevremeno rođene dece smatra da im je u periodu nakon prevremenog rođenja deteta ili dece, bila potrebna psihološka podrška, a 68,7% kaže da im ta podrška nije bila dostupna. Na pitanje da li ste dobili dovoljno informacija neposredno posle porođaja 55,4% roditelja odgovorilo je odrečno, a 58,6% ukazalo je da nisu bili zadovoljni načinom na koji su dobijali informacije o zdravstvenom stanju bebe.

Osnovna aktivnost Udruženja Mali Div je pružanje podrške roditeljima
Osnovna aktivnost Udruženja Mali Div je pružanje podrške roditeljimafoto: udruženje Mali Div

- Upravo iz tih razloga osnovna aktivnost Udruženja Mali Div je pružanje podrške roditeljima i unapređenje komunikacije između medicinskih radnika i roditelja prevremeno rođene dece, ali sprovodimo i podržavamo i aktivnosti koje se tiču modernizacije opreme i uvođenja novih pristupa u razvojnoj nezi - objašnjava Bikicki Ivezić, predsednica Udruženja Mali Div, i kaže da su na ovom polju ostvareni neki pomaci, ali da, na primer, kao i pre 15 godina kada je ona prevremeno rodila blizance, posete roditelja Institutu za neonatologiju i drugim neonatološkim ustanovama gde borave bebe nisu moguće vikendom.

- Taj problem konkretno mogu da reše samo resorna ministarstva i to povečanjem broja lekara i sestara. U razvijenim zemljama na intezivnoj nezi na jednu ili dve prevremeno rođene bebe dolazi jedna medicinska sestra, a na posebnoj nezi jedna na četiri. Podaci o tome kod nas nam nisu dostupni, ali iskustvo roditelja koje okupljamo, pokazuje da je to najverovatnije jedna sestra na 20 beba - kaže predsednica Malog Diva.

Vera Bikicki Ivezić, predsednica Udruženja Mali Div
Vera Bikicki Ivezić, predsednica Udruženja Mali Divfoto: udruženje Mali Div

Usvojena Agenda za poboljšanje položaja prevremeno rođene dece

Udruženje je nedavno Ministarstvu zdravlja Vlade Srbije uručilo i Agendu za poboljšanje položaja prevremeno rođene dece i njihovih roditelja u Srbiji u kojoj je ukazano i na tu potrebu. Agendu je na Konferenciji „Ujedinjeni za Male Divove“ krajem prošle godine usvojilo oko 100 stručnjaka i predstavnika organizacija i institucija koji se u Srbiji bave prevremenim rođenjem i potvrdio Stručni savet Udruženja koji čini 11 eminentnih stručnjaka iz oblasti medicine i socijalnog rada.

- Nadamo se da će i resorna ministarstva, kao što to čine privatne kompanije i pojedinci, prepoznati značaj podrške prevremeno rođenoj deci i njihovim roditeljima u Srbiji - zaključuje Bikicki Ivezić.

Svetski dan prevremeno rođene dece tradicionalno se proslavlja na Institutu za neonatologiju u Beogradu i osvetljavanjem upravnih zgrada i drugih spomen obeležja u gradovima širom Srbije ljubičastom bojom, što je ove godine u odgovoru na poziv Udruženja potvrdilo preko 30 opština.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track