Najnovije vesti

NA DANAŠNJI DAN PRE 4 GODINE OTKRIVEN PRVI SLUČAJ ZARAZE KORONA VIRUSOM: 55-godišnjak iz VUHANA prvi oboleo od kovida
Foto: Ana Paunković

EPIDEMIJA KOJA JE PROMENILA SVET

NA DANAŠNJI DAN PRE 4 GODINE OTKRIVEN PRVI SLUČAJ ZARAZE KORONA VIRUSOM: 55-godišnjak iz VUHANA prvi oboleo od kovida

Vesti
10:08h

Prema medijskim izveštajima o neobjavljenim podacima kineske vlade, prvi slučaj nekoga ko je zaražen korona virusom otkriven je 17. novembra 2019. godine.

U izveštaju, objavljenom u South China Morning Post, navodi se da su kineske vlasti identifikovale najraniji sluča korona virusa i to 17. novembra 2019., nedeljama pre nego što su vlasti objavile prisustvo novog virusa, prenosi The Guardian.

Kineska vlada je bila oštro kritikovana zbog pokušaja da se prikrije epidemija u prvim nedeljama, uključujući obračune sa lekarima koji su pokušavali da upozore kolege na novi virus sličan Sarsu koji se pojavio u gradu Vuhanu u provinciji Hubej.

Podaci do kojih je došao "Post" kažu da bi 55-godišnjak iz provincije Hubej mogao da bude prva osoba koja se zarazila korona virusom.

Otprilike mesec dana nakon tog datuma svaki dan je prijavljivan jedan do pet novih slučajeva, navodi se u izveštaju, a do 20. decembra iste godine bilo je potvrđeno 60 slučajeva.

Ukupno je 6,9 miliona ljudi umrlo je od kovida-19, podaci su Svetske zdravstvene organizacije (SZO) od 17. maja ove godine. Međutim, neki stručnjaci tvrde da je ta brojka bar tri puta veća.

Bonus video:

01:51

NOVI SOJ KORONA VIRUSA U SRBIJI! Stojanović: Svi koji su bili u inostranstvu, čim primete simptome treba ODMAH da se jave lekaru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track