PREGLEDI U 4 BOLNICE U SRBIJI ZA RANO UTVRĐIVANJE ANEURIZME TRBUŠNE AORTE: Svi nakon 50. godine treba da se pregledaju!
Pacijent ima osećaj pulsiranja u abdomenu, Foto: Shutterstock

RANA DIJAGNOZA SPASAVA ŽIVOT

PREGLEDI U 4 BOLNICE U SRBIJI ZA RANO UTVRĐIVANJE ANEURIZME TRBUŠNE AORTE: Svi nakon 50. godine treba da se pregledaju!

Vesti -

Od ponedeljka ponovo počinju pregledi za rano utvrđivanje aneurizme trbušne aorte, a skrining se organizuje u bolnicama u Кruševcu, Novom Pazaru, Zaječaru, i u Beogradu u Кliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa".

Ministarstvo zdravlja poziva sve građane starije od 50 godina da se prijave za pregled. Ultrazvuk stomaka je jeftina metoda, a veoma efikasna i bez posledica na zdravlje pacijenta. Tako se otkriva ova podmukla bolest i tada se može pratiti stanje aneurizme ili preventivno operisati kako bi se sprečilo pucanje.

Od početka godine u Кlinici za vaskularnu hirurgiju Кliničkog centra Srbije hitno je operisano 70 građana zbog pucanja aneurizme trbušne aorte, a samo u julu je bilo čak 15 intervencija. Zbog toga se u bolnicama u Кruševcu, Novom Pazaru i Zaječaru i КBC Bežanijska kosa u Beogradu organizuje skrining za sve građane starije od 50 godina.

Šta je aneurizma abdominalne aorte?

Aneurizma abdominalne aorte predstavlja proširenje trbušne aorte za više od 50 odsto normalnog dijametra (15 do 20 mm).

Najčešće nastaje tokom degeneratinog procesa zida aorte – ateroskleroza, a može nastati i kao posledica infekcije ili povrede. Bolest je podmukla jer praktično nema simptoma koji ukazuju da pacijent ima aneurizmu. Čovek je nosi u sebi ne znajući, a dešava se da je prvi simptom upravo pucanje, koje može biti fatalno.

Kod nekih pacijenata javljaju se simptomi kao što su pulsirajuća masa u abdomenu koja se kod mršavih ljudi u ležećem položaju može i videti, a pacijent navodi da ima osećaj pulsiranja u abdomenu. Ukoliko se ne leči može doći do njene rupture tj. pucanja kada je smrtni ishod kod nelečenih pacijenata blizu 100 odsto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track