TESTIRAJ, LEČI, ZAŠTITI: Počela Evropska nedelja testiranja na HIV
Foto: Shutterstock

PREVENCIJA

TESTIRAJ, LEČI, ZAŠTITI: Počela Evropska nedelja testiranja na HIV

Vesti -

U Srbiji je krajem 2022. godine sa HIV-om živelo 3.250 ljudi, a procenjuje se da 550 osoba nije znalo da je inficirano. Jedini način da se infekcija otkrije, jeste testiranje. Počinje Evropska nedelja testiranja na HIV, a svi koji žele mogu do 1. decembra to da urade u Studentskoj poliklinici.

Svi koji žele mogu besplatno da se testiraju u Studentskoj poliklinici. Vrata Savetovališta su otvorena svakog radnog dana od 8 do 19 časova, a nije potrebna ni zdravstvena knjižica.

Doktorka Mila Paunić, pomoćnica direktora Studentske poliklinike, naglašava da je testiranje izuzetno važno jer blagovremeno otkrivanje HIV infekcije znači da će se početi sa terapijom, koja je sada izuzetno moćna i može da pomogne.

- Nikada, kao sada, nije važio onaj slogan – kada se na vreme otkrije HIV infekcija, to jeste jednako život – zato što se život osoba koje su HIV pozitivne, a to otkriju na vreme i leče se, jednak je dužini života osoba koje nemaju HIV. Ja mislim da većeg argumenta nema od ovog - ističe dr Paunić za RTS.

Dr Mila Paunić
Dr Mila Paunićfoto: Youtube Printscreen

Osim toga, kod osoba koje su na terapiji posle nekih pet-šest meseci broj kopija virusa u krvi se smanjuje toliko da virus postaje nedektibilan, što znači da osoba više nije inficirana.

- Znači, danas ona osoba koja je na terapiji i koja nema detektibilan virus, nije uopšte infektivna za svoje seksualne partnere, znači za svoju okolinu nisu infektivne - dodaje doktorka.

Međutim, rezultati testiranja u ovoj godini pokazuju da je broj zaraženih HIV-om povećan i otkriveno je 18 pozitivnih pacijenata, i to veoma mladih ljudi.

- Najmlađi pacijent ima 16 godina. Pre nekoliko meseci imali smo i dvoje sa 16 godina, zatim 19, 21. To su zaista jako mladi ljudi i meni je prosto neshvatljivo pošto imamo više metoda da se zaštitimo od HIV-a, ne samo kondom, koji je sasvim sigurno najbolja zaštita - naglašava doktorka.

HIV
foto: Profimedia

Takođe, oni koji ne žele da koriste kondom, važno je da znaju da postoji i prep-terapija, pre-ekspoziciona terapija koja se u svetu koristi duže od 11 godina, a dostupna je i kod nas.

- Jako je važno da se konsultuju sa lekarom, da dobiju savete i, na kraju krajeva, dobiju izveštaj ili recept sa kojim mogu da kupe tu prep-terapiju. To je terapija koja se pije pre nego što se neko izloži virusu - objašnjava dr Mila Paunić i dodaje da je neophodno staviti akcenat na edukaciju i to od osnovne škole.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track